Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: miód

czwartek, 16 listopada 2017

Pyszne muffinki, które bardzo szybko się robi i pięknie pachną jabłkami i cynamonem.

#cukiertrzcinowy

#syroptrzcinowy

#diamant

 

        Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru trzcinowego Dry Demerara Diamant

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

200 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki miodu płynnego

2 jajka

2 jabłka

W jednej misce mieszamy składniki suche czyli: mąkę, cukier puder trzcinowy Dry Demerara Diamant, proszek do pieczenia, rodzynki i cynamon.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli: jogurt naturalny, miód i jajka.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, obieramy jabłka, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto . Muffinki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

 

                                  SMACZNEGO !


Złocista Kuchnia Diamant

piątek, 09 maja 2014

Bardzo lubię to ciasto, bo pachnie miodem, cynamonem i jest w nim dużo kremu :)

Składniki

Ciasto:
pół kg mąki
20 dkg cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
20 dkg margaryny
1 łyżeczka sody
2 jajka

Masa orzechowa:
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
15 dkg margaryny 
pół szklanki cukru

Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dkg margaryny 

 

dodatkowo dżem do posmarowania

 

Wykonanie:

 

1. Ciasto: wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie z nich pieczemy w formach o wymiarach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 25-30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Masa orzechowa: orzechy kroimy na małe kawałki , dodajemy miód, margarynę, cukier i smażymy na złoty kolor. Trzecią część ciasta wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i wykładamy na nie gorącą masę orzechową, szybko rozsmarowujemy żeby orzechy za szybko nie zastygły i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i laską wanilii, jak mleko zakipi wyciągamy laskę wanilii i wlewamy na nie mąki rozrobione w mleku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę  i łączymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: jeden placek smarujemy dżemem, dajemy drugi placek, smarujemy kremem i przekładamy plackiem z masą orzechową.

 

 

 

 

 

                                                 SMACZNEGO!