Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: Bielmar

niedziela, 30 października 2016

Idealne połączenie masy cytrynowej oraz śmietanowej, które zostały otulone z obu stron pysznym biszkoptem. Ciasto lekkie i smaczne, które u mnie w domu szybko znika z talerza.

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Masa cytrynowa:

1/2 szklanki soku z cytryny

1 i 1/2 szklanki wody

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny Palma

 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30 %

2 opakowania śmietan- fixu

1/2 szklanki cukru pudru.

 

1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody oraz cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do pozostałej wody wsypujemy budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i mieszamy. Do gotującej się wody z cukrem i sokiem cytrynowym wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

 

3. Robimy masę śmietanową: zimną śmietanę przelewamy do miksera, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta.

 

4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynową i rozsmarowujemy, na masę cytrynową wykładamy ubitą śmietanę i rozsmarowujemy, przekładamy górą biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, możemy również polać polewą i wstawiamy do lodówki.

 

 


wtorek, 04 października 2016

W tej chwili mamy sezon na orzechy, a więc zapraszam na smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać masą.

 

Składniki:

Ciasto:

4 dkg drożdży

4 łyżki mleka

2 łyżki cukru pudru Diamant

36 dkg mąki pszennej

36 dkg margaryny Palma

6 żółtek

 

Masa orzechowa:

36 dkg orzechów włoskich mielonych

36 dkg cukru pudru Diamant

6 białek

 

1. Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.

2. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe części.

3. Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na placek dajemy połowę piany z orzechami.

4. Rozsmarowujemy.

5.Następnie rozwałkowujemy drugi placek i dajemy na pianę z orzechami.

6. Smarujemy pozostałą pianą.

7. I na wierzch rozwałkowujemy trzeci placek.

8. Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

9. Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem.

 

 

                            SMACZNEGO !

sobota, 02 stycznia 2016

Pyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy (16 gram)

25 dkg margaryny Palma

3 żółtka

3 łyżki śmietany 18 %

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa orzechowa:

1 szklanka orzechów włoskich mielonych

pół szklanki cukru

pół szklanki mleka

25 dkg margaryny Palma

 

Do obtoczenia orzeszków:

kakao

cukier puder

 

1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia.

 

2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

 

3. Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnych orzechów.

 

4. Na jeden orzeszek dajemy pół łyżeczki masy orzechowej i przekładamy drugim orzeszkiem.

 

5. Cukier puder mieszamy z kakao i obtaczamy w nim orzeszki.

 

 

 

 

                         SMACZNEGO !

piątek, 01 stycznia 2016

Rurki , które zrobiłam po raz pierwszy w życiu i już teraz wiem, że to nie po raz ostatni, bo rurki są naprawdę pyszne.

         Rurki z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto:

50 dkg mąki pszennej

25 dkg margaryny Palma

1 szklanka śmietany 18 %

szczypta soli

białko do posmarowania

cukier do posypania rurek

 

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

3 żółtka

25 dkg margaryny Palma 

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, miękką margarynę Palmę  i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm.


2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej.


3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem.


4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.


5. Krem: odlewamy jedną szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę Palmę i dodajemy zimny budyń. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki.


 

 

                          SMACZNEGO !

poniedziałek, 28 września 2015

Wczoraj jak zwykle na weekend było u mnie pyszne ciasto "Zośka"(a nawet było dwa, drugi przepis będzie na blogu jeszcze w tym tygodniu).

Pewnie jesteście ciekawi, dlaczego taka nazwa? Otóż , ten przepis jest u nas odkąd pamiętam i właśnie taką nazwę nosiło to ciasto, jeszcze jak je piekła moja mama.

Od dawna pieczenie ciast u nas w domu przejęłam od mamy ja(teraz uczę już swoje córeczki) ale nazwy ciasta nie zmieniłam.

A więc zapraszam po przepis na pyszne ciasto "Zośka".

 

 

Do ciasta użyłam jak zwykle swojej ulubionej margaryny Palma.



Składniki:

Ciasto ucierane :

30 dkg margaryny Palma

25 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 jajek

25 dkg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina amoniaku

dodatkowo:

1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych

1 łyżka kakao

 

Wyk: margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

powidło śliwkowe



Masa wiśniowa:

słoik wiśni w cukrze drylowanych

2 galaretki wiśniowe

Wyk: z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy.

 

Masa śmietanowa:

śmietana śnieżka

1/2 szklanki mleka

1 galaretka cytrynowa

Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę.

 

Przekładamy:

Na spód dajemy placek orzechowy

placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi



na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami

przekładamy plackiem żółtym

placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową

przekładamy plackiem kakaowym i wstawiamy do lodówki

Ciasto polewamy polewą albo posypujemy cukrem pudrem.



czwartek, 03 września 2015

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto, które było opublikowane w Życiu Podkarpackim w moim kąciku kulinarnym, ale niestety nie wszyscy mogą kupić tą gazetkę, więc podaję wam przepis.

Jest to pyszne ciasto, idealne dla miłośników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach.

           

              CIASTO RAFAELLO

 

Składniki:

Biszkopt ( zrobić takie dwa )
5 jajek   
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 białe czekolady
3 śmietany śnieżki
1 szklanka śmietany 30 %
1,5 szklanki mleka
20 dkg wiórek kokosowych
15 dkg margaryny Palmy

 

Wykonanie:

1. Biszkopt robimy podwójnie: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a następnie obie mąki, ocet i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka.

 

2. Czekolady łamiemy na kostki, dajemy do garnka razem z margaryną Palmą i rozpuszczamy, później do gorącego dodajemy śmietanę 30 % i energicznie mieszamy.

 

3. Śmietany śnieżki ubijamy w zimnym mleku, łączymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta). Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy.

 

4. Przekładamy drugim biszkoptem.

 

5. Smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem.

                      SMACZNEGO !

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Witam Was wszystkich po świętach. Czy Wam również ten czas tak szybko leci ? Dopiero były Święta, Sylwester, Nowy Rok dzisiaj już 5 stycznia, a ja jeszcze nie dodałam żadnego wpisu na bloga, pora to nadrobić.

Bardzo się cieszę, że coraz więcej osób zagląda do mojej kuchni.

Zapraszam Was na ciasteczka "Słoneczka z bezą" i życzę Wam wszystkim Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2015, dużo zdrowia,  aby Wam nie brakowało uśmiechu na twarzy i żeby słoneczko świeciło dla Was cały rok :)

 


Ciastka słoneczka z bezą

 

Bardzo pyszne ciasteczka, idealne do kawki i do herbatki.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

20 dkg margaryny Palma

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Beza:

3 białka

20 dkg cukru pudru Diamant

1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

marmolada jabłkowa

olejek pomarańczowy

 

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę Palmę, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kieliszkiem kółeczka.

2. Białka ubijamy z cukrem pudrem Diamant i cukrem waniliowym. Każde kółeczko smarujemy pianą, dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia .

3. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

4. Marmoladę mieszamy z olejkiem pomarańczowym. Jak ciastka przestygną to smarujemy marmoladą stronę bez piany i przekładamy dwa ciasteczka do kupy.

 

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 21 października 2013

Skoro mamy jesień, to mamy również dużo jabłuszek prosto z naszych sadów i trzeba je wykorzystywać do pieczenia różnych słodkości.

Zapraszam na "MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM"

 

 

Składniki:

 

- 6 jabłek

- 2 łyżeczki cynamonu Prymat

- 1 szklanka cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 jajka

- 15 dkg margaryny Palma

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- odrobina sody

 

Wykonanie:

1. Margarynę roztapiamy i studzimy.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarku o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon Prymat i mieszamy. Dodajemy margarynę i rozbite jajka i dalej mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

3. Papilotki rozkładamy w formie do pieczenia muffinek.

 


4. Foremki napełniamy masą jabłkowo-cynamonową do 3/4 wysokości.

 

 

5. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 


 

                                   SMACZNEGO !