Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: truskawki

czwartek, 14 czerwca 2018

W sezonie truskawkowym takie drożdżóweczki obowiązkowo goszczą na naszym stole.

Są idealne do popołudniowej kawki albo herbatki.

Świat pędzi do przodu, a my razem z nim - tak to prawda i mamy coraz mniej czasu na spędzanie go razem z rodziną i często omija nas to co najważniejsze- ale przecież możemy to zmienić !

Pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak piekłam takie drożdżówki razem z mamą, są to piękne i niezapomniane wspomnienia, wtedy to ja byłam małym pomocnikiem. A teraz piekę je razem z moimi córeczkami,ale mama jest razem z nami w kuchni i doskonale się wtedy bawimy, jest nas trzy pokolenia, a nawet cztery bo siada jeszcze z nami moja 92-letnia babcia, która opowiada nam różne historie, a prawnuczki bardzo lubią ją słuchać.

Bardzo lubimy spędzać czas razem kuchni na wspólnym pieczeniu i gotowaniu.

Do upieczenia drożdżówek z truskawkami użyłyśmy naszej ulubionej margaryny Palma firmy Bielmar, którą zawsze mamy w lodówce, gdyby akurat naszła nas ochota na wspólne pieczenie i spędzenie razem czasu.

 

        Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag margaryny Palma firmy Bielmar
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

 

      Dodatkowo:

  • truskawki
  • cukier puder do posypania
  •  jajko do posmarowania

 

1. Margarynę Palma firmy Bielmar roztapiamy w garnku i odstawiamy żeby przestygła. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę, wyrośnięte drożdże, żółtka, pozostały cukier , cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki.

2. Lekko rozwałkowujemy małe placuszki i układamy na brytfance wysmarowanej tłuszczem.

3. W każdym placuszku robimy małe wgłębienie i smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem.

4. Na środku każdego placuszka układamy po kilka truskawek.

5. Pieczemy około 50-60 minut w temp. 200 stopni.

6. Jak drożdżówki przestygną to posypujemy je cukrem pudrem.

                              SMACZNEGO !

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - "Palma zróbmy coś dobrego"


                                        Palma - zróbmy coś dobrego

czwartek, 10 maja 2018

Bardzo szybkie i smaczne ciasto, w sezonie truskawkowym obowiązkowo musi być.


              Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody mineralnej gazowanej

 

  • 50 dkg truskawek

 

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy olej i wodę, delikatnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto.

2. Na cieście układamy umyte i pokrojone truskawki.

3. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Babkę można posypać cukrem pudrem.

 

                                SMACZNEGO !

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Smaczny koktajl na ciepłe dni :)

Składniki:

1 szklanka truskawek

pół grapefruita

200 gram jogurtu naturalnego

2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego Diamant 

 

Truskawki myjemy, obieramy szypułki i dajemy do blendera, grapefruita obieramy kroimy na kawałki i dodajemy do truskawek, dajemy jogurt, cukier trzcinowy i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklaneczek i od razu podajemy.

 

                                SMACZNEGO !


Koktajlowy zawrót głowy Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta Siedemnasta Truskawka

sobota, 03 czerwca 2017

To ciasto robię najczęściej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane.

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 żółtka

25 dkg margaryny

 

Dodatkowo:

60 dkg truskawek

1 galaretka truskawkowa

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, a następnie pieczemy około 20 – 30 minut do suchego patyczka.

 

2. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zakipi, wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: biszkopt smarujemy kremem, układamy na nim umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

 

                         SMACZNEGO !

 


Siedemnasta Truskawka Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

czwartek, 02 czerwca 2016

Sezon truskawkowy i szpinakowy w pełni, a więc zapraszam na bardzo szybką i smaczną sałatkę, którą możemy przygotować w kilka chwil.

 

 

 

Składniki:

szpinak świeży

sałata zielona

1 ogórek

1 pomidor

kilka truskawek

pół opakowana sera feta

pestki słonecznika

oliwa z oliwek

sól

pieprz

 

Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę i układamy na listkach szpinaku i sałaty. Truskawki kroimy na pół i również równomiernie układamy. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 


"Czas na szpinak 6!"

poniedziałek, 01 czerwca 2015

Z okazji Dnia Dziecka wszystkim dzieciom tym małym i tym dużym, a zwłaszcza mojej Kochanej trójce dzieciaczków życzę wszystkiego najlepszego.

Dzisiaj zapraszam na ciasto które bardzo lubią moje dzieci.

 

Śmietanowiec z truskawkami i galaretką

 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

 4 łyżki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa śmietanowa:

2 śmietany śnieżki

400 ml mleka

3 galaretki czerwone

 

Dodatkowo:

40 dkg truskawek

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka w temp. 180 stopni.

2. Dwie galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Jedną galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy galaretki do stężenia. Jak galaretki zaczną tężeć to ubijamy śmietanę śnieżkę z mlekiem i dodajemy dwie tężejące galaretki. Na biszkopt wykładamy masę śmietanową.

3. Na masie śmietanowej układamy truskawki.

4. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.

 

 

 

 

                        SMACZNEGO !

wtorek, 01 lipca 2014

 

Ostatnio brakowało mi trochę czasu i dawno nic nie wrzucałam na bloga, ale teraz postaram się poprawić i częściej coś napisać.

 

Wszystkich którzy zaglądają na mojego bloga zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami.

 

Legumina królewska z truskawkami 

 

Składniki:

Biszkopt: 

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

- 2 szklanki mleka

- 8 łyżek cukru

- 1 cukier waniliowy

- 4 żółtka

- 2 łyżki mąki pszennej

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- 25 dkg margaryny

 

- 50 dkg truskawek

- 20 dkg galaretki w kostkę

- 3 łyżki rodzynek

 

Masa śmietanowa:

- pół litra kwaśnej śmietany

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

- 3 łyżki letniej przegotowanej wody

 

- czekolada twarda do potarcia na śmietanę

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.

Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

 

Upieczony biszkopt dajemy do formy.


 

Biszkopt smarujemy kremem białym.


 

Na krem biały układamy truskawki.

 

Truskawki smarujemy kremem z kakao.

 

Galaretkę kroimy w drobną kostkę.

 

Krem z kakao posypujemy galaretką i rodzynkami.

 

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wykładamy na galaretkę i rodzynki.

 

Na śmietanę ścieramy drobno czekoladę mleczną.

 

Dajemy do schłodzenia do lodówki.

 

 

 

                         SMACZNEGO!

czwartek, 11 lipca 2013

Na zakończenie sezonu truskawkowego zapraszam na pyszny "Sernik na zimno z truskawkami bez pieczenia" (jak nie mamy truskawek, to możemy zastąpić je dowolnymi owocami).

 

 

SKŁADNIKI:

- 1 kg sera białego twarogowego

- 1 galaretka zielona

- 1 galaretka żółta

- 1 galaretka pomarańczowa

- 1 galaretka czerwona

- 20 dkg cukru pudru

- 60 dkg truskawek

- 30 dkg ciastek herbatników

 

WYKONANIE:

Galaretki zieloną, żółtą i pomarańczową rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu.  Galaretkę czerwoną rozpuszczamy według przepisu podanym na opakowaniu. Wszystkie galaretki odstawiamy, żeby zaczęły tężeć.

 

Ser biały twarogowy miksujemy blenderem, stopniowo dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy (jak nie mamy blendera , to ser mielimy przez maszynkę, dodajemy cukier puder i ucieramy).

Okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami.

Utarty ser z cukrem dzielimy na trzy części. Do jednej części dajemy tężejącą galaretkę zieloną i miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy, do drugiej pomarańczową, a do trzeciej żółtą.


Na herbatniki wykładamy masę zieloną, dajemy chwilę do lodówki, następnie wykładamy masę pomarańczową i również dajemy chwilę do lodówki i na koniec wykładamy masę żółtą i również dajemy chwilę do lodówki.

Następnie na masę żółtą układamy umyte i wyszypułkowane truskawki i zalewamy galaretką czerwoną i dajemy na około dwie godziny do lodówki.

 

 

 

 

 

            SMACZNEGO!


niedziela, 23 czerwca 2013

Uwielbiam wszystkie muffinki, a teraz mamy jeszcze sezon truskawkowy, więc zapraszam na pyszne muffinki z truskawkami i płatkami migdałowymi.

 

 

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

150 gram margaryny

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

truskawki

płatki migdałowe do posypania

 

WYKONANIE:

Margarynę roztapiamy na ogniu i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę i mleko. Dokładnie mieszamy.

 

Foremki na muffinki napełniamy do 3/4 wysokości.


 

Do każdej muffinki dajemy truskawkę przekrojoną na 4 części.


 

Muffinki posypujemy płatkami migdałowymi.

 

 

Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.

 

 

                                  SMACZNEGO!

wtorek, 11 czerwca 2013

Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc zapraszam na pyszny torcik :)

Składniki

    Biszkopt:

    6 jajek

    20 dkg cukru

    5 łyżek mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Masa śmietanowa:

    2 szklanki śmietany 30 %

    2 łyżki żelatyny

    15 dkg cukru pudru



    80 dkg truskawek



    8 kostek białej czekolady

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopta przekrawamy na połowę i jedną połówkę dajemy do tortownicy.

Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Masę dzielimy na 3 części. Na przekrojone ciasto dajemy jedną część masy.

 

Na tej masie śmietanowej układamy połowę truskawek.

 

Na truskawki druga część masy.

 

Na masę śmietanową dajemy drugą część biszkopta.

 

Na biszkopt dajemy trzecią część masy śmietanowej i układamy pozostałe truskawki. Na środek ścieramy białą czekoladę.

 

 

                              SMACZNEGO!

wtorek, 05 czerwca 2012

Moje dzieci bardzo lubią kopytka, a więc im zrobiłam i jeszcze trochę ulepszyłam. Były pyszne, polecam.

Składniki na kopytka:

- 1 kg ziemniaków

- 40 dkg mąki

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 - 2 jajka

- troszkę soli

Wyk: ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie, podusiłam i wyłożyłam na stolnicę żeby przestygły. Jak przestygły to dodałam resztę składników i wyrobiłam ciasto. Formowałam wałki i kroiłam na skos. Ugotowałam kopytka w osolonej wodzie. Dodatkowo roztopiłam troszeczkę masłai polałam nim kopytka i wsypałam troszeczkę cukru.

Składniki na mus:

- 1/2 kg truskawek

- szklanka śmietany

- 4 łyżki cukru

Wyk: wszystko dałam do blendera i roztarłam na jednolitą masę.

Kopytka wyłożyłam na talerz i polałam musem.