Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: kasza gryczana

piątek, 16 listopada 2018

Bardzo smaczne danie, które odkąd pamiętam to gości u nas na wigilijnym stole.

Można je robić i na co dzień i od święta.

 

Składniki:

          Gołąbki:

  • 40 dkg ryżu
  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki masła

 

       Sos pieczarkowy:

  • 500 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

 

Robimy gołąbki: liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie. Osobno zaparzamy kaszę gryczaną i ryż . Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni.

Robimy sos: pieczarki i cebulę kroimy na półplasterki, dajemy na patelnię, ja użyłam patelni Ambition , dodajemy masło, ziele angielskie, liście laurowe i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Na talerz wykładamy gołąbki i polewamy sosem pieczarkowym

Ja użyłam talerza Ambition .

 

 

                             SMACZNEGO !

 

 

             

Przepis na udane święta

wtorek, 13 listopada 2018

Danie kuchni podkarpackiej czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego.

Najlepiej podawać je z sosem z grzybów prawdziwych i z kiszonymi ogórkami.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie kaszy gryczanej w saszetkach (400 gram)
  • 400 gram mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 5 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor.

Do miski wsypujemy wystudzoną kaszę gryczaną, dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajka i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę, ręce zwilżamy wodą, formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

 

                                 SMACZNEGO !

piątek, 11 grudnia 2015

Odkąd pamiętam ta zupa zawsze gościła na naszym wigilijnym stole i do tej pory tak pozostało, jest to pierwsze danie podawane u nas na kolacji wigilijnej:)


Kwasówka - zupa wigilijna

Składniki:

3 litry wody

1 litr kwasu z kiszonej kapusty

100 g kaszy gryczanej

1 szklanka śmietany

3 łyżki mąki

1 jajko

sól i pieprz do smaku

 

Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszeczkę soli i podgotować, dodać kwas i jeszcze trochę gotować. Rozkłócić śmietanę, jajko i mąkę i tym podbić kwas, jak zakipi odstawić. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.


 

 

 

                             SMACZNEGO !

poniedziałek, 04 marca 2013

Lubicie kaszę gryczaną? Bo ja bardzo :) Czasami wystarczy zrobić prosty sos i podać z kaszą gryczaną i mamy pyszne danie :)

Składniki:

400 gram (4 saszetki) kaszy gryczanej Kupiec

500 gram mięsa z łopatki wieprzowej

1 marchewka

1 mała pietruszka

2 łyżki masła

1 cebula

2 łyżki mąki

1 szklanka wody

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

Wykonanie: mięso z łopatki pokroić na drobne kawałki. Na patelnię wlać troszeczkę oleju i podsmażyć mięso z każdej strony. Cebulę pokroić na plasterki, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Na głębszej patelni podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę , chwilę smażyć, potem dodać mięso , masło i podlać wodą i dusić około 1,5 godziny pod przykryciem. Na koniec rozprowadzić mąkę w odrobinie wody, wlać do mięsa żeby zakipiało. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4 torebki kaszy ugotować w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerz , polać sosem i podawać gorące.