Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: polewa

poniedziałek, 07 stycznia 2013

Dzisiaj podam wam przepis nna pyszne ciasto z jabłkami i wkładką serową.

Ja bardzo lubię i jabłka i ser, a połączone w jednym cieście to już pychotka.

Składniki:

Ciasto kruche:
45 dkg mąki
25 dkg margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto serowe:
60 dkg sera białego
25 dkg cukru pudru
15 dkg masła
5  jajek
1  cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka w syropie:
1 kg jabłek
25 dkg cukru
1/2 szklanki wody
1  galaretka truskawkowa

Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
25 dkg  margaryny

Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, śmietanę, margarynę i proszek do pieczenia, miesimy ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto serowe: masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo żółtka, na koniec dodajemy ser, budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną i ubitą pianę z białek. Wszystko razem mieszamy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 50 minut.

Jabłka kroimy w kostkę dajemy na głęboką patelnię, dodajemy cukier i wodę i smażymy, aż jabłka zmiękną.

Jak jabłka będą usmażone, to zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę, mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie gotujemy krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczna, wlewamy na kipiące mleko, studzimy. Margarynę rozcieramy i dodajemy do niej przestudzony krem.

Przekładamy: ciasto kruche + wystudzone jabłka + ciasto serowe + krem + drugie ciasto kruche.

Placek możemy polać polewą i dowolnie udekorować.

SMACZNEGO