Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: przetwory

piątek, 28 lipca 2017

Pyszne pikantne ogóreczki, które nadają się i do obiadu i na przystawkę.

Składniki:

2,5 kg małych ogórków

3 łyżki soli

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka pieprzu

1 główka czosnku

1.5 szklanki octu

8 łyżek oleju

3 szklanki cukru

 

1. Ogórki myjemy.

2. Ogórki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części.

3. Zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin.

4. Wodę która powstanie wylewamy. Dodajemy chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę, wszystko razem mieszamy.

5. Z octu, oleju i cukru robimy zalewę ,gorącą zalewamy ogórki i również mieszamy.

6. W tej zalewie pozostawiamy na 12 godzin.

7. Po 12 godzinach układamy ogórki do słoików, do każdego słoika wlewamy tą zalewę żeby przykryła ogórki i zakręcamy słoiki i odstawiamy na półkę.

JUŻ SIĘ NIE GOTUJE.

 

                    SMACZNEGO !

środa, 27 sierpnia 2014

Jak wiecie niedawno dostałam paczuszkę od http://www.wspspolem.com.pl/   i na pierwszy rzut wykorzystałam z niej ocet spirytusowy http://www.wspspolem.com.pl/nasze-produkty/octy/ , zrobiłam pyszną sałatkę do słoików, polecam.

 

Zapraszam również na stronkę http://www.majonez.pl/ i na fb https://www.facebook.com/majonezkielecki?fref=ts 

Taka sałatka jest idealna do ziemniaczków i dowolnego mięska.

 


 

Sałatka z cukinii z kurkumą i kukurydzą

Składniki:

6 kg cukinii

6 duże cebule

1 kg marchwi

2 papryki czerwone

1 puszka kukurydzy


Zalewa:

5 szklanek cukru

3 szklanki octu Społem Kielce

1 łyżka kurkumy

kilka ziarenek ziela angielskiego

kilka listków laurowych

3 łyżki oleju

3 łyżki soli 

 


1. Cukinię obieramy, kroimy na połowę wydrążamy środek, kroimy na słupki, a potem kroimy na cienkie kwadraciki, albo ścieramy na szatkownicy.


2. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki.


3. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na grubym tarku.


4. Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę

 

5. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do baniaka i gotujemy.

 


6. W misce mieszamy wszystkie warzywa.


7. Jak zalewa zakipi dodajemy do niej wszystkie warzywa i gotujemy 15 minut.


8.Na sam koniec dodajemy kukurydzę z puszki i dajemy  sałatkę do słoików.

9. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.


 

                            SMACZNEGO!

piątek, 23 sierpnia 2013

Teraz mamy sezon na cukinię, więc polecam zrobić ją do słoiczków, potem na pewno się przyda :)


SKŁADNIKI:

1  cukinia średniej wielkości

20 dkg cukru

1 cukier waniliowy (16 gram)

1 łyżeczka kwasku cytrynowego

 

Wykonanie:

 

1. Cukinię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 2-3 godziny.

2. Potem dodajemy cukier waniliowy i kwasek cytrynowy i gotujemy cukinię 15 minut.

3. Zostawiamy na noc, rano przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.