Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas

Wpisy z tagiem: kakao

¶roda, 03 grudnia 2014

 

Jeżeli szukacie pomysłów na ¶wi±teczne ciasta, to zapraszam po przepis.

Ciasto bardzo pyszne, idealne poł±czenia ciasta, masy i biszkoptów.

 

 

Wuzetka gotowana z biszkoptami

Składniki:

Ciasto:

25 dkg margaryny

30 dkg cukru pudru

1 łyżka kakao

4 łyżki wody

4 jajka

25 dkg m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa czekoladowa:

1/2 szklanki wody

1 szklanka cukru

1 łyżka kakao

25 dkg margaryny


1 duża paczka biszkoptów

polewa do polania biszkoptów

 

1. Ciasto: margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy, jak tylko zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jak przestygnie to wtedy dodajemy rozbite jajka i m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Masa : wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy wystudzon± masę. Placek czekoladowy smarujemy mas±.

 

 

3. Na masie układamy biszkopty.


 

4. Po biszkoptach polewamy delikatnie polew±.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

Dzisiaj zapraszam na pyszn± babkę, która jest idealna na upały. 

Babka ta będzie również pyszna na Wielkanoc, wystarczy tylko upiec j± w odpowiedniej formie.

 

 

                "Babka marmurkowa dwukolorowa"

Składniki:

- 25 dkg margaryny

- 35 dkg cukru

- 4 jajka

- 1 szklanka ¶mietany 18 %

- 50 dkg m±ki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem dajemy: ¶mietanę, m±kę i proszek do pieczenia, cały czas ucieramy, a na koniec dajemy ubit± pianę z białek, delikatnie mieszamy.


Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. 

Formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i dajemy ciasto białe.

Na ciasto białe rozsmarowujemy ciasto z kakao.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni.

Babkę posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polew±.

 

 

 

                              SMACZNEGO !

Tagi: babka kakao
11:30, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (12) »
wtorek, 01 lipca 2014

 

Ostatnio brakowało mi trochę czasu i dawno nic nie wrzucałam na bloga, ale teraz postaram się poprawić i czę¶ciej co¶ napisać.

 

Wszystkich którzy zagl±daj± na mojego bloga zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami.

 

Legumina królewska z truskawkami 

 

Składniki:

Biszkopt: 

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki m±ki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

- 2 szklanki mleka

- 8 łyżek cukru

- 1 cukier waniliowy

- 4 żółtka

- 2 łyżki m±ki pszennej

-1 łyżka m±ki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- 25 dkg margaryny

 

- 50 dkg truskawek

- 20 dkg galaretki w kostkę

- 3 łyżki rodzynek

 

Masa ¶mietanowa:

- pół litra kwa¶nej ¶mietany

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

- 3 łyżki letniej przegotowanej wody

 

- czekolada twarda do potarcia na ¶mietanę

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i m±kę pszenn± i ziemniaczan±, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.

Krem dzielimy na dwie czę¶ci, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

 

Upieczony biszkopt dajemy do formy.


 

Biszkopt smarujemy kremem białym.


 

Na krem biały układamy truskawki.

 

Truskawki smarujemy kremem z kakao.

 

Galaretkę kroimy w drobn± kostkę.

 

Krem z kakao posypujemy galaretk± i rodzynkami.

 

¦mietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczon± w wodzie i wykładamy na galaretkę i rodzynki.

 

Na ¶mietanę ¶cieramy drobno czekoladę mleczn±.

 

Dajemy do schłodzenia do lodówki.

 

 

 

                         SMACZNEGO!

pi±tek, 11 kwietnia 2014
¶roda, 05 lutego 2014

Ciasto trochę pracochłonne, ale jest bardzo pyszne, po prostu rozpływa się w ustach. Moje dzieci bardzo je lubi±. Przepis dostałam od siostry, ale że lubię trochę zmieniać przepisy i dodawać co¶ od siebie, to zrobiłam go troszeczkę po swojemu.

A więc zapraszam na ciasto "3Bit po mojemu"

 


 

Składniki:

Biszkopt kakaowy (zrobić podwójnie):

5 jajek

10 dkg cukru

10 dkg m±ki

2 łyżki oleju

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Biszkopt jasny:

4 jajka

4 łyżek cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

3 łyżki m±ki pszennej

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

3 żółtka

25 dkg margaryny

 

Masa krówkowa z puszki

15 dkg margaryny

30 dkg ciastek Petitki

 

Wykonanie:

1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec, m±kę, proszek do pieczenia, kakao i olej i delikatnie mieszamy. Robimy takie dwa biszkopty i dajemy na brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy obie m±ki i dodajemy żółtka i mieszamy, jak mleko zakipi, to wlewamy powstały budyń i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę, jak budyń będzie zimny, to dodajemy go stopniowo do margaryny i ucieramy. Biszkopt kakaowy smarujemy połow± kremu.

 


 

2. Na krem układamy na całym placku ciastka petitki.

 


 

3. Masa krówkowa: margarynę ucieramy , stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej. Ciastka smarujemy połowę masy krówkowej.

 


 

4. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec m±kę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wykładamy na brytwankę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na masę krówkow± dajemy biszkopt jasny.

 


 

5. Biszkopt smarujemy pozostał± mas± krówkow±.

 


 

6. Na masie układamy drug± warstwę ciastek Petitki.

 


 

7. Ciastka smarujemy kremem.

 


 

8. I przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.

 


 

9. Ciasto polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

 

                                                 SMACZNEGO!

pi±tek, 24 stycznia 2014

Lubicie serniki? Bo ja bardzo, a do jednego z nich dodałam ptasie mleczko i serniki wyszedł rewelacyjny  i w smaku i w wygl±dzie.

A więc zapraszam po przepis na ten pyszny serniczek :)

 

Sernik z ptasim mleczkiem

 


 

 

Składniki:

Placek kokosowy:

6 białek

20 dkg cukru

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 łyżki m±ki pszennej

10 dkg kokosu

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kakaowy:

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 kg sera białego twarogowego

1 szklanka cukru

6 żółtek

2 budynie ¶mietankowe na 3/4 litra

pół szklanki mleka

2 galaretki cytrynowe

pół szklanki wody

25 dkg margaryny

 

pół kg ptasiego mleczka

 

Wykonanie:

1. Placek kokosowy: białka ubijamy stopniowo dodajemy cukier, na koniec dajemy m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystko razem mieszamy. Ciasto wlewamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

 


2. Masa serowa: margarynę dajemy do rondla i rozpuszczamy, dodajemy ser, cukier, żółtka i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Dwa budynie ¶mietankowe rozpuszczamy w pół szklance mleka i dodajemy do sera, gotujemy aż zakipi. Zdejmujemy z ognia. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w pół szklance gor±cej wody, mieszamy i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Odstawiamy masę serow± do stężenia.

 


3. Jak masa serowa przestygnie i zacznie tężeć to przekładamy: dajemy placek kokosowy, wykładamy na niego połowę masy serowej.

 


4. Na masie serowej układamy ptasie mleczko.

 


5. Na ptasie mleczko wykładamy drug± czę¶ć masy serowej.

 


6. Masę serow± przykrywamy plackiem kakaowym.

 


7. Polewamy polew± i dowolnie dekorujemy.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO!

poniedziałek, 18 listopada 2013

Pewnie już wiecie o tym, że ja bardzo lubię piec różne ciasta.

I do tego lubię ł±czyć różne smaki, tak jest i w tym cie¶cie, gdzie występuj± trzy biszkopty: kakaowy, kokosowy i orzechowy, do tego dużo kremu, kiwi i ananasy i to wszystko zalane galaretk±, po prostu niebo w gębie.

Dla mnie to ciasto jest pyszne i mam nadzieję, że jeżeli kto¶ je zrobi to również będzie mu smakowało.

 

 

Ciasto kremowe z kiwi i ananasami

 

 

Składniki

Placek orzechowy:

5 jajek
10 dkg cukru
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Placek kakaowy:

5 jajek
10 dkg cukru
5 dkg m±ki
3 dkg kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kokosowy:

6 białek
10 dkg cukru
20 dkg kokosu
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
50 dkg margaryny

 

Ponadto:

ananasy z puszki

5 kiwi

1 galaretka zielona

1 galaretka żółta

 

Sposób przygotowania

 

Placek orzechowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie bułkę tart±, orzechy oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180
stopni.

Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywn± pianę, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kokos, m±kę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo
dodajemy cukier, potem żółtka, następnie kakao, m±kę i proszek do pieczenia mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Galaretkę żółt± i zielon± rozpuszczamy razem według przepisu na
opakowaniu i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim obie m±ki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i mieszamy aż zakipi, potem zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy 50 dkg margaryny  i ł±czymy z zimnym budyniem.

Przekładamy: troszeczkę kremu pozostawiamy na wierzch ciasta, a resztę kremu dzielimy na 4 czę¶ci.

Placek kakaowy smarujemy jedn± czę¶ci± kremu.





Układamy ananasy.



Ananasy smarujemy drug± czę¶ci± kremu.

Przykrywamy plackiem kokosowym.

Smarujemy trzeci± czę¶ci± kremu.



 

Układamy kiwi pokrojone w plasterki (3 szt).

 

 

Smarujemy czwart± czę¶ci± kremu.

 

 

Przykrywamy plackiem orzechowym.

 

 

Smarujemy odłożonym kremem.

Układamy pozostałe ananasy i kiwi.

 

 

Zalewamy tężej±c± galaretk±.

 

 

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

 

                         SMACZNEGO!