Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: ciasto bez przekładania

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Możemy go jeść prawie zaraz po upieczeniu, jak tylko chwilę przestygnie.

W jego przygotowaniu pomagają mi moje córeczki i super się wtedy razem bawimy. Kuchnia to idealne miejsce na spędzanie czasu razem z bliskimi.

Jest to również ciasto idealne na upalne dni, nie ma w nim masy i nie musi stać w lodówce.

 

Składniki :

           Ciasto ucierane:

  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 15 dkg margaryny Palma firmy Bielmar
  • 1 łyżka smalcu
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik wiśni drylowanych mogą być również świeże owoce
  • garść rodzynek
  • orzechy mielone do posypania

 

         Beza kokosowa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg kokosu

 

1. Ciasto ucierane: margarynę Palmę firmy Bielmar ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.

 

3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 50-60 minut.


                           SMACZNEGO !


Palma - zróbmy coś dobrego

wtorek, 06 lutego 2018

Bardzo smaczne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać. Idealne dla smakoszy kokosu i rodzynek.

         Składniki:

  •  Ciasto ucierane :
  • 25 dkg margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  •  Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dkg rodzynek

 

  •  Masa kokosowa:
  • 20 dkg kokosu
  • 12 dkg margaryny
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru

 

1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dajemy ją na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Masło, kokos, mleko i cukier zagotowujemy i rozsmarowujemy na cieście kakaowym.

3. Masę kokosową posypujemy rodzynkami.

4. Po rodzynkach rozsmarowujemy ciasto białe. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

5. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 27 listopada 2017

Babka pyszna i kolorowa, którą bardzo lubią moje dzieci.

 

Składniki:

14 jajek

2 szklanki cukru

4 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki kokosu

1 kisiel czerwony 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 4 części.

Do jednej dodajemy 14 żółtek, do drugiej kakao, do trzeciej kokos, a do czwartej kisiel czerwony (na kolor dałam odrobinkę barwnika czerwonego ).

Brytwankę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na spód rozsmarowujemy ciasto z żółtkami, na ciasto żółte kupkami dajemy pozostałe trzy ciasta kolorowe: białe, brązowe i czerwone.

Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

              

                                SMACZNEGO !

czwartek, 23 marca 2017

Bardzo pyszne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać, a smakuje wyśmienicie. Idealne i na święta i na zwykły dzień.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 żółtek

25 dkg margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

6 białek

pół szklanki cukru

3 śmietany 18 % (po 330 gram)

2 budynie śmietankowe

1 puszka brzoskwiń

1 czekolada mleczna

 

1. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka , margarynę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto przecinamy na dwa nierówne kawałki, owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki. Następnie formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubych oczkach tarki większą część ciasta.

 

2. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie budyń i śmietanę, na sam koniec dodajemy czekoladę i brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.

Masę wylewamy na formę na starte ciasto.

3. Na masę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

 

 

 

                           SMACZNEGO !