Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: baton Ikar

wtorek, 01 maja 2018

Smaczne ciasto kakaowo-kokosowe oraz biszkoptowe przełożone masą z batoników Ikar .

Idealne połączenie smaków.

                  Składniki:

       Ciasto kakaowe:

  • 25 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Ciasto kokosowe:

  • 4 białka
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

       Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 3 batony Ikar
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki spirytusu

 

1. Robimy ciasto kakaowe: do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, kakao i to wszystko zagotowujemy, jak chwilę pokipi, to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonego dajemy: żółtka, mąkę, proszek i mieszamy.

2. Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy. Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedną i potem przekrawamy).

3. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

4. Robimy krem: z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy.

Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus. Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami.

5. Rozsmarowujemy.

6. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszamy i pieczemy w brytfance o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.

7. Na biszkopt dajemy masę białą i rozsmarowujemy.

8. Przekładamy drugim plackiem kakaowo-kokosowym.

                          SMACZNEGO !