Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: danie rozgrzewające

środa, 16 stycznia 2019

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw, więc zapraszam na pikantną zupkę gulaszową.

 

Bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupka. Doskonałe danie jednogarnkowe na co dzień, ale także i od święta.

      SKŁADNIKI:

  • 60 dkg mięsa wieprzowego
  • 40 dkg pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa małego selera
  • woda lub bulion
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina chili
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy razem z papryką słodką i chili.

2. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na masełku z cebulą, na koniec dajemy czosnek i doprawiamy pieprzem i solą.

3. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę.

4. Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą kroimy w kostkę.

5. Do garnka dajemy podsmażone mięso, zalewamy wodą albo bulionem tak aby je przykryło i dusimy około godzinę. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, przecier pomidorowy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz kolorowe papryki i gotujemy jeszcze około 15 minut. Na sam koniec dajemy pomidory z puszki i zagotowujemy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Zupę podajemy z dowolnym pieczywem.

 

                            SMACZNEGO !