Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: orzechy

poniedziałek, 05 grudnia 2016

Pyszne ciacho na każdą okazję. Idealne połączenie maku i orzechów.

Składniki:

Ciasto kruche:

60 dkg mąki

25 dkg margaryny

25 dkg cukru

6 żółtek

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka śmietany

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

 

Orzechy:

25 dkg orzechów włoskich

1 szklanka cukru

pół szklanki mleka

2 jajka

 

Mak:

30 dkg maku

20 dkg cukru

2 białka

kilka kropli olejku migdałowego

odrobina cynamonu

1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej

 

Dodatkowo:

wiśnie smażone

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części.

2. Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie.

3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski.

4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika .

5. I potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Orzechy nad mak, a mak nad orzechy.

6. Przykrywamy drugim plackiem białym i nakłuwamy widelcem.

7. Wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.

8. Po upieczeniu dekorujemy dowolnie.

 

                        SMACZNEGO !

wtorek, 04 października 2016

W tej chwili mamy sezon na orzechy, a więc zapraszam na smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać masą.

 

Składniki:

Ciasto:

4 dkg drożdży

4 łyżki mleka

2 łyżki cukru pudru Diamant

36 dkg mąki pszennej

36 dkg margaryny Palma

6 żółtek

 

Masa orzechowa:

36 dkg orzechów włoskich mielonych

36 dkg cukru pudru Diamant

6 białek

 

1. Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.

2. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe części.

3. Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na placek dajemy połowę piany z orzechami.

4. Rozsmarowujemy.

5.Następnie rozwałkowujemy drugi placek i dajemy na pianę z orzechami.

6. Smarujemy pozostałą pianą.

7. I na wierzch rozwałkowujemy trzeci placek.

8. Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

9. Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem.

 

 

                            SMACZNEGO !

sobota, 02 stycznia 2016

Pyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy (16 gram)

25 dkg margaryny Palma

3 żółtka

3 łyżki śmietany 18 %

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa orzechowa:

1 szklanka orzechów włoskich mielonych

pół szklanki cukru

pół szklanki mleka

25 dkg margaryny Palma

 

Do obtoczenia orzeszków:

kakao

cukier puder

 

1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia.

 

2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

 

3. Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnych orzechów.

 

4. Na jeden orzeszek dajemy pół łyżeczki masy orzechowej i przekładamy drugim orzeszkiem.

 

5. Cukier puder mieszamy z kakao i obtaczamy w nim orzeszki.

 

 

 

 

                         SMACZNEGO !

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Ciasto trójsmakowe, idealne do kawki, każdy znajdzie w nim coś smacznego dla siebie. Na nadchodzące święta będzie w sam raz.

 

Składniki:

Kruchy spód:

20 dkg mąki pszennej

10 dkg margaryny

10 dkg cukru pudru

2 łyżki śmietany 18 %

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa makowa:

1 puszka masy makowej ( ja dodałam jeszcze do niej skórkę pomarańczową i odrobinę olejku migdałowego )

 

Masa serowa:

50 dkg sera białego

12 dkg margaryny

20 dkg cukru pudru

3 jajka

2 łyżki rodzynek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa orzechowa:

10 dkg orzechów włoskich

4 jajka

10 dkg cukru

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

 

2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można jeszcze dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy.

3. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy po łyżce zmielonego lub zmiksowanego sera, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy.


 

4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy.

 

5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wysypujemy z formy, polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

                          SMACZNEGO !

wtorek, 27 października 2015

Jak już wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne.

Dzisiaj będzie ciasto dla miłośników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubią masy czekoladowe.

 

 

                    Prince Polo

 

Składniki:

 

Biszkopt:

 

  • 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju

 

Wkładka z wafelkami

 

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 10 dkg kokosu
  • 20 dkg wafli w czekoladzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa

 

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35 dkg margaryny Palma

1. Pieczemy dwa biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, potem cukier. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy każdy biszkopt około 20 minut ( do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

2. Robimy wkładkę z wafelkami: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy zmielone orzechy, kokos oraz pokrojone drobno wafelki w czekoladzie, na sam koniec dajemy mąkę z proszkiem wszystko razem delikatnie mieszamy.

3. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko, cukier oraz połamaną gorzką czekoladę dajemy do garnka i zagotowujemy, niech to wszystko razem chwilę się pogotuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie ucieramy margarynę Palma , dodajemy po łyżce zimnej masy i cały czas ucieramy.

5. Przekładamy:

- na jeden biszkopt wykładamy połowę masy

- i ją rozsmarowujemy

- następnie dajemy wkładkę z wafelkami

- na wkładkę wykładamy pozostałą masę

-  i ją rozsmarowujemy

- przekładamy drugim biszkoptem

6. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

                       SMACZNEGO !

poniedziałek, 28 września 2015

Wczoraj jak zwykle na weekend było u mnie pyszne ciasto "Zośka"(a nawet było dwa, drugi przepis będzie na blogu jeszcze w tym tygodniu).

Pewnie jesteście ciekawi, dlaczego taka nazwa? Otóż , ten przepis jest u nas odkąd pamiętam i właśnie taką nazwę nosiło to ciasto, jeszcze jak je piekła moja mama.

Od dawna pieczenie ciast u nas w domu przejęłam od mamy ja(teraz uczę już swoje córeczki) ale nazwy ciasta nie zmieniłam.

A więc zapraszam po przepis na pyszne ciasto "Zośka".

 

 

Do ciasta użyłam jak zwykle swojej ulubionej margaryny Palma.



Składniki:

Ciasto ucierane :

30 dkg margaryny Palma

25 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 jajek

25 dkg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina amoniaku

dodatkowo:

1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych

1 łyżka kakao

 

Wyk: margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

powidło śliwkowe



Masa wiśniowa:

słoik wiśni w cukrze drylowanych

2 galaretki wiśniowe

Wyk: z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy.

 

Masa śmietanowa:

śmietana śnieżka

1/2 szklanki mleka

1 galaretka cytrynowa

Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę.

 

Przekładamy:

Na spód dajemy placek orzechowy

placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi



na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami

przekładamy plackiem żółtym

placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową

przekładamy plackiem kakaowym i wstawiamy do lodówki

Ciasto polewamy polewą albo posypujemy cukrem pudrem.



czwartek, 21 maja 2015

Jak wiecie bardzo lubię piec różne słodkości, a więc dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto makowo-orzechowe z masą kawową.

To ciasto jest trochę pracochłonne, ale połączenie maku, orzechów i kawy daje pyszny efekt końcowy.

Ciasto podałam na talerzyku Antonio z Porcelana Bogucice

 

Składniki:

Ciasto makowe:

30 dkg maku

30 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

4 jajka

10 dkg rodzynek

5 dkg skórki pomarańczowej

10 dkg orzechów siekanych

skórka z połowy cytryny

1 łyżka kawy prawdziwej mielonej

1,5 łyżeczki cynamonu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

10 dkg margaryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

 

Masa kawowa:

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

4 żółtka

2 łyżki kawy prawdziwej mielonej

30 dkg margaryny

 

Wkładka orzechowa:

4 jajka

10 dkg orzechów mielonych

1/2 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto makowe: mak zagotowujemy na mleku i mielimy przez maszynkę 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem, z cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy po łyżce maku i cały czas ucieramy, po utarciu dajemy wszystkie składniki, a na sam koniec ubitą pianę z 4 białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na dwie brytwanki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

2. Wkładka orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie orzechy i na koniec dajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę i żółtka gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzoną masę.

4. Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładką orzechową, smarujemy pozostałą masa kawową i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

                                  SMACZNEGO !

piątek, 09 maja 2014

Bardzo lubię to ciasto, bo pachnie miodem, cynamonem i jest w nim dużo kremu :)

Składniki

Ciasto:
pół kg mąki
20 dkg cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
20 dkg margaryny
1 łyżeczka sody
2 jajka

Masa orzechowa:
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
15 dkg margaryny 
pół szklanki cukru

Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dkg margaryny 

 

dodatkowo dżem do posmarowania

 

Wykonanie:

 

1. Ciasto: wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie z nich pieczemy w formach o wymiarach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 25-30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Masa orzechowa: orzechy kroimy na małe kawałki , dodajemy miód, margarynę, cukier i smażymy na złoty kolor. Trzecią część ciasta wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i wykładamy na nie gorącą masę orzechową, szybko rozsmarowujemy żeby orzechy za szybko nie zastygły i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i laską wanilii, jak mleko zakipi wyciągamy laskę wanilii i wlewamy na nie mąki rozrobione w mleku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę  i łączymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: jeden placek smarujemy dżemem, dajemy drugi placek, smarujemy kremem i przekładamy plackiem z masą orzechową.

 

 

 

 

 

                                                 SMACZNEGO!

piątek, 11 kwietnia 2014
środa, 12 lutego 2014

Jak już pewnie wiecie o tym, ja bardzo lubię piec ciasta i właśnie ostatnio upiekłam takie z wkładką jabłkowo-orzechową przełożone kremem, wyszło naprawdę pyszne :)


 

 

"Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową"


Składniki:

Wkładka jabłkowo-orzechowa:

- 4 jabłka

- 1 szklanka cukru

- 1/4 szklanka oleju

- 1 łyżka przyprawy do szarlotki Kamis

- 4 jajka

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 1 szklanka siekanych orzechów

 

Biszkopt (zrobić podwójnie) :

- 4 jajka

- 20 dkg cukru

- 1 budyń śmietankowy

- 1 kisiel truskawkowy

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

- 2 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 25 dkg margaryny

 

- cukier puder Diamant do posypania

 

Wykonanie:

 

1. Wkładka jabłkowo-orzechowa: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wsypujemy pół szklanki cukru, dodajemy olej i przyprawę do szarlotki Kamis, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

 


2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy pozostały cukier, potem po jednym żółtku, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy posiekane i na koniec dodajemy jabłka, mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

3. Biszkopt robimy z podwójnej porcji (albo jak pieczemy pojedynczo to robimy dwa takie same biszkopty): białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy kisiel, budyń, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut.

4. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to wlewamy powstały budyń i ciągle mieszamy aż się zagotuje, odstawiamy do wystygnięcia.

Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.

 

5.  Przekładamy: biszkopt smarujemy połową kremu, potem dajemy wkładkę jabłkowo-orzechową, następnie smarujemy drugą połowę kremu i przekładamy drugim biszkoptem.

 


 

 

 

6.  Ciasto posypujemy cukrem pudrem Diamant.

 


 

 

                                        SMACZNEGO!

 



poniedziałek, 18 listopada 2013

Pewnie już wiecie o tym, że ja bardzo lubię piec różne ciasta.

I do tego lubię łączyć różne smaki, tak jest i w tym cieście, gdzie występują trzy biszkopty: kakaowy, kokosowy i orzechowy, do tego dużo kremu, kiwi i ananasy i to wszystko zalane galaretką, po prostu niebo w gębie.

Dla mnie to ciasto jest pyszne i mam nadzieję, że jeżeli ktoś je zrobi to również będzie mu smakowało.

 

 

Ciasto kremowe z kiwi i ananasami

 

 

Składniki

Placek orzechowy:

5 jajek
10 dkg cukru
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Placek kakaowy:

5 jajek
10 dkg cukru
5 dkg mąki
3 dkg kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kokosowy:

6 białek
10 dkg cukru
20 dkg kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 dkg margaryny

 

Ponadto:

ananasy z puszki

5 kiwi

1 galaretka zielona

1 galaretka żółta

 

Sposób przygotowania

 

Placek orzechowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie bułkę tartą, orzechy oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180
stopni.

Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo
dodajemy cukier, potem żółtka, następnie kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Galaretkę żółtą i zieloną rozpuszczamy razem według przepisu na
opakowaniu i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i mieszamy aż zakipi, potem zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy 50 dkg margaryny  i łączymy z zimnym budyniem.

Przekładamy: troszeczkę kremu pozostawiamy na wierzch ciasta, a resztę kremu dzielimy na 4 części.

Placek kakaowy smarujemy jedną częścią kremu.





Układamy ananasy.



Ananasy smarujemy drugą częścią kremu.

Przykrywamy plackiem kokosowym.

Smarujemy trzecią częścią kremu.



 

Układamy kiwi pokrojone w plasterki (3 szt).

 

 

Smarujemy czwartą częścią kremu.

 

 

Przykrywamy plackiem orzechowym.

 

 

Smarujemy odłożonym kremem.

Układamy pozostałe ananasy i kiwi.

 

 

Zalewamy tężejącą galaretką.

 

 

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

 

                         SMACZNEGO!

wtorek, 09 kwietnia 2013

Zostałam jedną z trzech finalistek konkursu na Top Testera cukru pudru trzcinowego Diamant.

Jeżeli macie ochotę na mnie zagłosować i wystawić swój komentarz, to przy okazji możecie wygrać nagrodę na najlepsze uzasadnienie swojego wyboru.

 

https://www.facebook.com/diamantowa.kuchnia/app_133696533402323

Żeby dodać komentarz to trzeba kliknąć na moje zdjęcie, wtedy pojawi się moja relacja z testowania, a na dole będzie Dodaj komentarz, serdecznie zapraszam do głosowania.

Relacja z testowania:

Od razu jak dostałam swoją paczuszkę z produktami do testowania to otworzyłam cukier puder trzcinowy Diamant i spróbowałam i zachwycił mnie od pierwszego dotyku językiem, jest słodziutki, pyszny, delikatny jak puch. Normalnie rozpływa się w ustach. Razem ze mną próbowały go moje córki i stwierdziły że jest pyszniutki i zaraz chciały pić z nim herbatkę, więc im zrobiłam i powiedziały, że jeszcze nigdy nie piły takiej pysznej herbatki i kazały kupować sobie taki cukier do herbaty i teraz opowiadają o nim koleżankom.

 

Właściwości produktu:

Cukier puder trzcinowy Diamant nie jest bielutki tylko jest troszeczkę przyciemniony, ale to w niczym nie przeszkadza, jest bardzo słodki, delikatny, puszysty, nie ma w nim żadnych grudek i rozpływa się w ustach.

 

Funkcjonalność opakowania:

Opakowanie jest bardzo praktyczne i funkcjonalne, ponieważ jeżeli nie zużyjemy od razu całego opakowania, to możemy go szczelnie zamknąć i nic z nim w środku się nie stanie, bo nie będzie dochodziło do niego powietrze.

 

Właściwości wypieków:

Wypieki z cukrem pudrem trzcinowym Diamant są bardzo pyszne, puszyste i wcale nie zmieniają koloru, chociaż cukier jest lekko brązowawy.


Testowany produkt moim zdaniem najlepiej sprawdza się w:

Testowałam cukier puder trzcinowy Diamant w wypiekach, w kremie i w polewie i chyba ciężko byłoby mi określić gdzie najlepiej się sprawdza, bo jest bardzo dobry do wszystkiego.

 

 

Nazwa przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto z wkładką bakaliową


Składniki przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto orzechowe:

- 4 jajka,

- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 10 dag orzechów mielonych,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Wkładka bakaliowa:

- 9 białek,

- 20 dag kokosu,

- 20 dag cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 2 gorzkie czekolady,

- sok z 1 cytryny,

- 10 dag rodzynek,

- 1 mały słoik wiśni drylowanych.


Krem:

- 1/2 litra mleka,

- budyń śmietankowy,

- 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 1 cukier waniliowy,

- 3 łyżki mąki pszennej,

- 5 żółtek,

- 1 margaryna.


Wykonanie przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto orzechowe: białka ubić dodać cukier puder trzcinowy Diamant, następnie żółtka, orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Przepis jest na 1 placek, trzeba zrobić podwójnie i dać do brytwanek o wielkości 23x38 cm i piec około 30 minut. Wkładka bakaliowa: ubić białka następnie dodać cukier puder trzcinowy Diamant, czekoladę pokrojoną w kostkę, rodzynki, kokos, sok z cytryny i wiśnie, lekko wymieszać, wylać na blachę 23x38 cm i piec około 40 minut. Krem: z pół litra odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem pudrem trzcinowym Diamant i cukrem waniliowym. W pół szklance mleka wymieszać mąkę, budyń i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Przekładać: ciasto orzechowe + połowa kremu + wkładka bakaliowa + druga połowa kremu + przykryć drugim ciastem orzechowym. Polać polewą i dowolnie udekorować.

 


Dodatkowe przepisy, w jakich testowałam produkt:

Mazurek Wielkanocny:

Składniki:

37 dkg maki pszennej 25 dkg margaryny 12 dkg cukru pudru Trzcinowego Diamant 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: marmolada jabłkowa do posmarowania ciasta.

Wykonanie:

Mąkę wysiekać na stolnicy razem z margaryną, dodać cukier puder trzcinowy Diamant, żółtka i proszek do pieczenia i zamiesić ciasto. Mniejszą połowę ciasta dajemy do lodówki na kruszynkę, a pozostałe ciasto rozwałkowujemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm. Wyłożone ciasto smarujemy marmoladą i na wierzch ścieramy ciasto z lodówki na grubej tarce. Pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni. Dekorujemy dowolnie.

Polewa:

Pół margaryny, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant, 2 łyżki kakao i 5 łyżek kwaśnej śmietany zagotować i wystudzić, dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wody i polewać ciasta.


 

wtorek, 18 grudnia 2012

Dzisiaj podam wam przepis na pyszne ciacho orzechowe z masą kawową, które doskonale pasuje na każdą okazję:)



Składniki:

Ciasto orzechowe:

8 białek  

3 żółtka  

3/4 szklanki cukru

20 dkg orzechów włoskich     

10 dkg kokosu 

10 dkg rodzynek

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

   Masa kawowa:

3 jajka

35 dkg margaryny

1 szklanka cukru

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo będzie nam potrzebna :

1 puszka brzoskwiń

30 dkg delicji

2 galaretki brzoskwiniowe          

Wykonanie:

Ciasto orzechowe: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Połowę orzechów mielimy, a połowe kroimy, dodajemy do jajek wszystkie bakalie i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto dzielimy na połowę, dajemy  na dwie formy i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.      

    

Masa kawowa: kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w odrobinie wody, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze, również studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy stopniowo masę jajeczną i kawę.
Jedno ciasto orzechowe smarujemy 1/3 masy.                    

Na masę układamy delicje.                    

          

Na delicje nakładamy następne 1/3 masy i smarujemy.  

  

Na masę dajemy drugie ciasto orzechowe i smarujemy ostatnią częścią masy.    

Brzoskwinie osączamy i kroimy na kawałki i układamy na masie.                    

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącymi zalewamy brzoskwinie.                    

SMACZNEGO                

  

          

niedziela, 23 września 2012

Bardzo często na różne okazje piekę sama torty i lubię przy tym wymyślać różne połączenia.

Dzisiaj przedstawiam wam tort orzechowy z wkładką biszkoptową.

Składniki:

Ciasto orzechowe:
10 jaj
20 dkg cukru
20 dkg orzechów mielonych
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka kakao
1 łyżeczk proszku do pieczenia
Biszkopt:
5 jajek
30 dkg cukru
30 dkg mąki
5 łyzek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 l mleka
2 łyzki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
1 kostka margaryny

Wykonanie:

Ciasto orzechowe: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylać na okrągłą tortownicę i piec około godziny.

Biszkopt: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać na okrągłą tortownicę i piec około 40 minut.

Krem: zagotować 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrobić obie mąki i żółtka i wlać na gotujące się mleko, jak zakipi odstawić do wystygnięcia. Utrzeć kostkę margaryny  i połączyć z zimnym kremem.

Ciasto orzechowe przekroić na pół. Przekładać : ciasto orzechowe + połowa kremu + biszkopt + druga połowa kremu + ciasto orzechowe. Troszeczkę kremu można zostawić na górę tortu i na boki i udekorować dowolnie.

 

Do tego tortu orzechowego zamiast wkładki biszkoptowej można zrobić dowolną wkładkę.

Tagi: orzechy tort
13:47, bietka_5 , ciasta
Link Komentarze (2) »
sobota, 14 stycznia 2012

Składniki:

Ciasto kruche:

1/2 kg mąki

20 dkg cukru pudru

6 żółtek gotowanych

30 dkg margaryny Kasia

1 proszek do pieczenia

1-2 łyżki śmietany

1/2 słoiczka dżemu

puszka masy makowej

Masa orzechowa:

10 dkg orzechów mielonych

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

20 dkg margaryny Kasia

Wykonanie: składniki z ciasta kruchego, oprócz dżemu i masy makowej zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część upiec, drugą część dać na blachę, posmarować dżemem, wyłożyć masą makową i upiec.

Zrobić masę orzechową: orzechy, cukier, mleko i łyżkę Kasi zagotować i wystudzić. Utrzeć resztę Kasi i połączyć z wystudzoną masą.

Przekładać: placek kruchy z makiem posmarować masą orzechową i przełożyć plackiem kruchym. Udekorować dowolnie.