Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel

Wpisy z tagiem: orzechy

poniedziałek, 21 stycznia 2019

Prosty i smaczny tort na każda okazję.

Idealny na Dzień Babci i Dziadka.

Składniki:

    Ciasto orzechowe:

  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki m±ki pszennej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki m±ki pszennej
  • 4 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 łyżeczki kakao

 

1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tart±, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okr±gł± tortownicę o ¶rednicy 26 cm i pieczemy około godziny.

 

2. Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, wodę, m±kę wymieszan± z proszkiem i kakao. Wylewamy na okr±gł± tortownicę o ¶rednicy 26 cm i pieczemy około 40 minut.

 

3. Krem: zagotowujemy 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrabiamy obie m±ki i żółtka i wlewamy na gotuj±ce się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy kostkę margaryny i ł±czymy z zimnym kremem. Odkładamy troszeczkę masy, dodajemy pół łyżeczki kakao i mieszamy.

 

4. Ciasto orzechowe przekrawamy na pół.

Przekładamy : ciasto orzechowe smarujemy połow± kremu przekładamy biszkoptem czekoladowym, smarujemy drug± połow± kremu, przekładamy drugim ciastem orzechowym. Kremem z kakao smarujemy wierzch i dekorujemy dowolnie.

 

                                SMACZNEGO !

czwartek, 22 listopada 2018

Pyszne ciasto, które robię zawsze na Boże Narodzenie, ponieważ bardzo smakuje mojej rodzince.

Dla smakoszy orzechów to prawdziwa przyjemno¶ć.

Ciasto podałam na talerzu Ambition.


 

Składniki:

        Ciasto orzechowe:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

       Ciasto kakaowe:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

       Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 20 dkg masła

 

Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy mielone, bułkę tart± i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

2. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , a następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy m±kę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3. Krem: z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim m±kę pszenn±, ziemniaczan± i jajka na jednolit± masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi to wlewamy powoli powstały budyń, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Masło ucieramy i ł±czymy z zimnym budyniem.

4. Przekładamy : ciasto orzechowe przekrawujemy na pół, jedn± czę¶ć smarujemy połow± masy, przekładamy ciastem kakaowym, smarujemy pozostał± mas± i przekładamy drug± czę¶ci± ciasta orzechowego. Polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

Wpis zawiera lokowanie produktu Ambition

 


Przepis na udane ¶więta

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Bardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładk± bakaliow±, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wi¶nie.

Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy.


 

  • Składniki:

  • Ciasto orzechowe :
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Wkładka bakaliowa:
  • 9 białek
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg kokosu
  • 1 gorzka czekolada
  • 10 dkg rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 mały słoik wi¶ni kandyzowanych drylowanych

 

  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki m±ki pszennej
  • 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 30 dkg margaryny

 

1. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, m±kę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy.


2. Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3. Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojon± w kostkę, kokos, rodzynki, wi¶nie i sok z cytryny, lekko mieszamy.

4. Wykładamy na brytwankę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

5. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

6. Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie maki i żółtka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie czę¶ci i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliow±, smarujemy drug± czę¶ci± kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym.

7. Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie.

 

                                 SMACZNEGO !

czwartek, 04 stycznia 2018

Pyszne ciasto makowe, które w poł±czeniu z mas± orzechow± daje bardzo smaczny efekt końcowy.

Idealne na Boże Narodzenie.

#beko, #ciastojakzobrazka, 

Składniki:

           Ciasto: 

  • 50 dkg m±ki pszennej
  • 20 dkg cukru pudru
  • 30 dkg margaryny
  • 5 żółtek gotowanych
  • 2 łyżki ¶mietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

           Masa orzechowa:

  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • mleko (tyle aby przykryło orzechy)
  • 15 dkg margaryny

 

            Dodatkowo:

  • marmolada jabłkowa
  • 1 puszka masy makowej (dowolne dodatki do masy)

 

1. Na stolnicę przesiewamy m±kę, dodajemy cukier puder, margarynę, ¶mietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka gotowane przetarte przez sitko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci . Jedn± czę¶ć rozwałkowujemy na formę wysmarowan± tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy na złoty kolor.

2. Drug± czę¶ć ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmolad± jabłkow±.

3. Masę makow± wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne dodatki np: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę pomarańczow±, olejek migdałowy, rodzynki, albo co kto jeszcze lubi.

Masę makow± wykładamy na placek kruchy posmarowany marmolad± jabłkow± , rozsmarowujemy i pieczemy około 45-50 minut w temp 180 stopni.

4. Do garnka dajemy zmielone orzechy włoskie, pół szklanki cukru i łyżkę masła i zalewamy mlekiem tyle aby przykryło orzechy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia do wystudzenia. Ucieramy 15 dkg margaryny i ł±czymy z zimnymi orzechami. Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem.

5. Na masę dajemy placek kruchy.

6. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polew± albo lukrem.

 

                                           SMACZNEGO !

 

Chcecie się dowiedzieć jak sprytnie przekroić ciasto ?

    klik


Ciasto jak z obrazka

poniedziałek, 05 grudnia 2016

Pyszne ciacho na każd± okazję. Idealne poł±czenie maku i orzechów.

Składniki:

Ciasto kruche:

60 dkg m±ki

25 dkg margaryny

25 dkg cukru

6 żółtek

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ¶mietany

 

Dodatkowo:

1 łyżka kakao

 

Orzechy:

25 dkg orzechów włoskich

1 szklanka cukru

pół szklanki mleka

2 jajka

 

Mak:

30 dkg maku

20 dkg cukru

2 białka

kilka kropli olejku migdałowego

odrobina cynamonu

1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej

 

Dodatkowo:

wi¶nie smażone

 

1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 czę¶ci, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy j± do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie czę¶ci.

2. Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wi¶nie.

3. Na wi¶nie wykładamy wzdłuż paskami po jednej czę¶ci maku i orzechów. Dajemy po trzy paski.

4. Na to ¶cieramy na grubej tarce ciasto br±zowe z zamrażalnika .

5. I potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Orzechy nad mak, a mak nad orzechy.

6. Przykrywamy drugim plackiem białym i nakłuwamy widelcem.

7. Wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.

8. Po upieczeniu dekorujemy dowolnie.

 

                        SMACZNEGO !

wtorek, 04 paĽdziernika 2016

W tej chwili mamy sezon na orzechy, a więc zapraszam na smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać mas±.

 

Składniki:

Ciasto:

4 dkg drożdży

4 łyżki mleka

2 łyżki cukru pudru Diamant

36 dkg m±ki pszennej

36 dkg margaryny Palma

6 żółtek

 

Masa orzechowa:

36 dkg orzechów włoskich mielonych

36 dkg cukru pudru Diamant

6 białek

 

1. Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Z m±ki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 czę¶ci.

2. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe czę¶ci.

3. Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na placek dajemy połowę piany z orzechami.

4. Rozsmarowujemy.

5.Następnie rozwałkowujemy drugi placek i dajemy na pianę z orzechami.

6. Smarujemy pozostał± pian±.

7. I na wierzch rozwałkowujemy trzeci placek.

8. Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

9. Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem.

 

 

                            SMACZNEGO !

sobota, 02 stycznia 2016

Pyszne ciasteczka, które wygl±dem przypominaj± prawdziwe orzechy włoskie, a w poł±czeniu z masa orzechow± daj± smaczny efekt końcowy.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki m±ki

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy (16 gram)

25 dkg margaryny Palma

3 żółtka

3 łyżki ¶mietany 18 %

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa orzechowa:

1 szklanka orzechów włoskich mielonych

pół szklanki cukru

pół szklanki mleka

25 dkg margaryny Palma

 

Do obtoczenia orzeszków:

kakao

cukier puder

 

1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia.

 

2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

 

3. Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę Palmę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnych orzechów.

 

4. Na jeden orzeszek dajemy pół łyżeczki masy orzechowej i przekładamy drugim orzeszkiem.

 

5. Cukier puder mieszamy z kakao i obtaczamy w nim orzeszki.

 

 

 

 

                         SMACZNEGO !

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Ciasto trójsmakowe, idealne do kawki, każdy znajdzie w nim co¶ smacznego dla siebie. Na nadchodz±ce ¶więta będzie w sam raz.

 

Składniki:

Kruchy spód:

20 dkg m±ki pszennej

10 dkg margaryny

10 dkg cukru pudru

2 łyżki ¶mietany 18 %

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa makowa:

1 puszka masy makowej ( ja dodałam jeszcze do niej skórkę pomarańczow± i odrobinę olejku migdałowego )

 

Masa serowa:

50 dkg sera białego

12 dkg margaryny

20 dkg cukru pudru

3 jajka

2 łyżki rodzynek

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

 

Masa orzechowa:

10 dkg orzechów włoskich

4 jajka

10 dkg cukru

2 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożon± papierem do pieczenia.

 

2. Masę makow± z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczow± i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można jeszcze dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy.

3. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy po łyżce zmielonego lub zmiksowanego sera, na koniec dodajemy m±kę ziemniaczan±, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy.


 

4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, m±kę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy.

 

5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wysypujemy z formy, polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

                          SMACZNEGO !

wtorek, 27 paĽdziernika 2015

Jak już wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne.

Dzisiaj będzie ciasto dla miło¶ników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubi± masy czekoladowe.

 

 

                    Prince Polo

 

Składniki:

 

Biszkopt:

 

  • 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 szklanki m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju

 

Wkładka z wafelkami

 

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 10 dkg kokosu
  • 20 dkg wafli w czekoladzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej

 

Masa

 

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35 dkg margaryny Palma

1. Pieczemy dwa biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, potem cukier. Następnie dodajemy m±kę z proszkiem, wodę i olej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy każdy biszkopt około 20 minut ( do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

2. Robimy wkładkę z wafelkami: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy zmielone orzechy, kokos oraz pokrojone drobno wafelki w czekoladzie, na sam koniec dajemy m±kę z proszkiem wszystko razem delikatnie mieszamy.

3. Ciasto wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko, cukier oraz połaman± gorzk± czekoladę dajemy do garnka i zagotowujemy, niech to wszystko razem chwilę się pogotuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie ucieramy margarynę Palma , dodajemy po łyżce zimnej masy i cały czas ucieramy.

5. Przekładamy:

- na jeden biszkopt wykładamy połowę masy

- i j± rozsmarowujemy

- następnie dajemy wkładkę z wafelkami

- na wkładkę wykładamy pozostał± masę

-  i j± rozsmarowujemy

- przekładamy drugim biszkoptem

6. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

                       SMACZNEGO !

poniedziałek, 28 wrze¶nia 2015

Wczoraj jak zwykle na weekend było u mnie pyszne ciasto "Zo¶ka"(a nawet było dwa, drugi przepis będzie na blogu jeszcze w tym tygodniu).

Pewnie jeste¶cie ciekawi, dlaczego taka nazwa? Otóż , ten przepis jest u nas odk±d pamiętam i wła¶nie tak± nazwę nosiło to ciasto, jeszcze jak je piekła moja mama.

Od dawna pieczenie ciast u nas w domu przejęłam od mamy ja(teraz uczę już swoje córeczki) ale nazwy ciasta nie zmieniłam.

A więc zapraszam po przepis na pyszne ciasto "Zo¶ka".

 

 

Do ciasta użyłam jak zwykle swojej ulubionej margaryny Palma.



Składniki:

Ciasto ucierane :

30 dkg margaryny Palma

25 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

6 jajek

25 dkg m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina amoniaku

dodatkowo:

1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych

1 łyżka kakao

 

Wyk: margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie m±kę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy czę¶ci: jedn± pozostawiamy żółt±, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

powidło ¶liwkowe



Masa wi¶niowa:

słoik wi¶ni w cukrze drylowanych

2 galaretki wi¶niowe

Wyk: z wi¶ni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wi¶niowe i odstawiamy aż zaczn± tężeć, potem dodajemy do galaretki wi¶nie i lekko mieszamy.

 

Masa ¶mietanowa:

¶mietana ¶nieżka

1/2 szklanki mleka

1 galaretka cytrynowa

Wyk: galaretkę cytrynow± rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, ¶mietanę ¶nieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężej±c± galaretkę.

 

Przekładamy:

Na spód dajemy placek orzechowy

placek orzechowy smarujemy powidłami ¶liwkowymi



na powidła wykładamy galaretkę z wi¶niami

przekładamy plackiem żółtym

placek żółty smarujemy powidłami ¶liwkowymi i rozsmarowujemy na nich ¶mietanę ¶nieżkę z galaretk± cytrynow±

przekładamy plackiem kakaowym i wstawiamy do lodówki

Ciasto polewamy polew± albo posypujemy cukrem pudrem.



czwartek, 21 maja 2015

Jak wiecie bardzo lubię piec różne słodko¶ci, a więc dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto makowo-orzechowe z mas± kawow±.

To ciasto jest trochę pracochłonne, ale poł±czenie maku, orzechów i kawy daje pyszny efekt końcowy.

Ciasto podałam na talerzyku Antonio z Porcelana Bogucice

 

Składniki:

Ciasto makowe:

30 dkg maku

30 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

4 jajka

10 dkg rodzynek

5 dkg skórki pomarańczowej

10 dkg orzechów siekanych

skórka z połowy cytryny

1 łyżka kawy prawdziwej mielonej

1,5 łyżeczki cynamonu

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 łyżki m±ki pszennej

10 dkg margaryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

 

Masa kawowa:

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

4 żółtka

2 łyżki kawy prawdziwej mielonej

30 dkg margaryny

 

Wkładka orzechowa:

4 jajka

10 dkg orzechów mielonych

1/2 szklanki cukru

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

2 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto makowe: mak zagotowujemy na mleku i mielimy przez maszynkę 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem, z cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy po łyżce maku i cały czas ucieramy, po utarciu dajemy wszystkie składniki, a na sam koniec ubit± pianę z 4 białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na dwie brytwanki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

2. Wkładka orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie orzechy i na koniec dajemy obie m±ki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na brytfankę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę i żółtka gotujemy na małym ogniu ci±gle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzon± masę.

4. Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładk± orzechow±, smarujemy pozostał± masa kawow± i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polew± i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

                                  SMACZNEGO !

pi±tek, 09 maja 2014

Bardzo lubię to ciasto, bo pachnie miodem, cynamonem i jest w nim dużo kremu :)

Składniki

Ciasto:
pół kg m±ki
20 dkg cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
20 dkg margaryny
1 łyżeczka sody
2 jajka

Masa orzechowa:
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
15 dkg margaryny 
pół szklanki cukru

Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
25 dkg margaryny 

 

dodatkowo dżem do posmarowania

 

Wykonanie:

 

1. Ciasto: wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy czę¶ci. Dwie z nich pieczemy w formach o wymiarach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 25-30 minut w temp. 180 stopni.

 

2. Masa orzechowa: orzechy kroimy na małe kawałki , dodajemy miód, margarynę, cukier i smażymy na złoty kolor. Trzeci± czę¶ć ciasta wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i wykładamy na nie gor±c± masę orzechow±, szybko rozsmarowujemy żeby orzechy za szybko nie zastygły i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim m±kę pszenn± i m±kę ziemniaczan±, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i lask± wanilii, jak mleko zakipi wyci±gamy laskę wanilii i wlewamy na nie m±ki rozrobione w mleku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę  i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

4. Przekładamy: jeden placek smarujemy dżemem, dajemy drugi placek, smarujemy kremem i przekładamy plackiem z mas± orzechow±.

 

 

 

 

 

                                                 SMACZNEGO!

pi±tek, 11 kwietnia 2014
¶roda, 12 lutego 2014

Jak już pewnie wiecie o tym, ja bardzo lubię piec ciasta i wła¶nie ostatnio upiekłam takie z wkładk± jabłkowo-orzechow± przełożone kremem, wyszło naprawdę pyszne :)


 

 

"Ciasto z wkładk± jabłkowo-orzechow±"


Składniki:

Wkładka jabłkowo-orzechowa:

- 4 jabłka

- 1 szklanka cukru

- 1/4 szklanka oleju

- 1 łyżka przyprawy do szarlotki Kamis

- 4 jajka

- 2 szklanki m±ki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 1 szklanka siekanych orzechów

 

Biszkopt (zrobić podwójnie) :

- 4 jajka

- 20 dkg cukru

- 1 budyń ¶mietankowy

- 1 kisiel truskawkowy

- 1 łyżka m±ki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

- 2 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 łyżki m±ki pszennej

- 2 łyżki m±ki ziemniaczanej

- 25 dkg margaryny

 

- cukier puder Diamant do posypania

 

Wykonanie:

 

1. Wkładka jabłkowo-orzechowa: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wsypujemy pół szklanki cukru, dodajemy olej i przyprawę do szarlotki Kamis, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

 


2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy pozostały cukier, potem po jednym żółtku, następnie dodajemy m±kę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy posiekane i na koniec dodajemy jabłka, mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

3. Biszkopt robimy z podwójnej porcji (albo jak pieczemy pojedynczo to robimy dwa takie same biszkopty): białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy kisiel, budyń, m±kę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i wykładamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut.

4. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim m±kę pszenn± i ziemniaczan±, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to wlewamy powstały budyń i ci±gle mieszamy aż się zagotuje, odstawiamy do wystygnięcia.

Margarynę ucieramy i ł±czymy z zimnym budyniem.

 

5.  Przekładamy: biszkopt smarujemy połow± kremu, potem dajemy wkładkę jabłkowo-orzechow±, następnie smarujemy drug± połowę kremu i przekładamy drugim biszkoptem.

 


 

 

 

6.  Ciasto posypujemy cukrem pudrem Diamant.

 


 

 

                                        SMACZNEGO!

 



poniedziałek, 18 listopada 2013

Pewnie już wiecie o tym, że ja bardzo lubię piec różne ciasta.

I do tego lubię ł±czyć różne smaki, tak jest i w tym cie¶cie, gdzie występuj± trzy biszkopty: kakaowy, kokosowy i orzechowy, do tego dużo kremu, kiwi i ananasy i to wszystko zalane galaretk±, po prostu niebo w gębie.

Dla mnie to ciasto jest pyszne i mam nadzieję, że jeżeli kto¶ je zrobi to również będzie mu smakowało.

 

 

Ciasto kremowe z kiwi i ananasami

 

 

Składniki

Placek orzechowy:

5 jajek
10 dkg cukru
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Placek kakaowy:

5 jajek
10 dkg cukru
5 dkg m±ki
3 dkg kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kokosowy:

6 białek
10 dkg cukru
20 dkg kokosu
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
50 dkg margaryny

 

Ponadto:

ananasy z puszki

5 kiwi

1 galaretka zielona

1 galaretka żółta

 

Sposób przygotowania

 

Placek orzechowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie bułkę tart±, orzechy oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180
stopni.

Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywn± pianę, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kokos, m±kę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo
dodajemy cukier, potem żółtka, następnie kakao, m±kę i proszek do pieczenia mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Galaretkę żółt± i zielon± rozpuszczamy razem według przepisu na
opakowaniu i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim obie m±ki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i mieszamy aż zakipi, potem zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy 50 dkg margaryny  i ł±czymy z zimnym budyniem.

Przekładamy: troszeczkę kremu pozostawiamy na wierzch ciasta, a resztę kremu dzielimy na 4 czę¶ci.

Placek kakaowy smarujemy jedn± czę¶ci± kremu.





Układamy ananasy.



Ananasy smarujemy drug± czę¶ci± kremu.

Przykrywamy plackiem kokosowym.

Smarujemy trzeci± czę¶ci± kremu.



 

Układamy kiwi pokrojone w plasterki (3 szt).

 

 

Smarujemy czwart± czę¶ci± kremu.

 

 

Przykrywamy plackiem orzechowym.

 

 

Smarujemy odłożonym kremem.

Układamy pozostałe ananasy i kiwi.

 

 

Zalewamy tężej±c± galaretk±.

 

 

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

 

                         SMACZNEGO!

 
1 , 2