Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: cebula

środa, 06 grudnia 2017

Bardzo smaczne drożdżówki z cebulą. Do krojenia cebuli użyłam noża AMBITION , który sprawdził się idealnie.

#myAmbition

 

 

     Składniki:

       Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 dkg drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

 

          Nadzienie:

  • 1 kg cebuli
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

        Dodatkowo

  • jajko do posmarowania cebulaków

 

 Do garnuszka dajemy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem, dolewamy pół szklanki letniego mleka, mieszamy, dodajemy 3 łyżki maki, mieszamy aby nie było grudek i odstawiamy rozczyn na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Łączymy ze sobą pozostałe składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kroimy cebulę,podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Bierzemy po trochę wyrośniętego ciasta, rozwałkowujemy, wycinamy większe kółka, na środku robimy dołek i dajemy w niego podsmażoną cebulę. Naokoło smarujemy cebulaki rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy około 30-40 minut w temp. 200 stopni, aż do zarumienienia.

 

 W sklepie Dajar dostaniecie 10 % rabatu na hasło ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje do 31.12.2017 więc się spieszcie ).

 


Zdrowa jesień na talerzu

wtorek, 13 grudnia 2016

Lubicie śledzie ? Ja bardzo, a czy jedliście śledzie z rodzynkami ? Bo jeśli nie to polecam spróbować, u mnie takie śledzie od kilku lat goszczą na świątecznym stole.


Składniki:

 50 dkg śledzi w oleju

10 dkg rodzynek

5 cebul

200 ml koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy troszeczkę oleju i jak będzie gorący to wrzucamy cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem.

Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

 

                       SMACZNEGO !

poniedziałek, 27 lutego 2012

Następną sałatką będzie sałatka śledziowa:)

Składniki:

- 1 kg śledzi

- 1/2 kg cebuli

- 1/2 kg jabłek

- 1 słoik ogórków konserwowych

- 5 jajek gotowanych na twardo

- majonez

- sól i pieprz do smaku

Wykonanie: śledzie pokroić w kostkę, cebulę pokroić w półtalarki i nasolić, jabłka, jajka i ogórki zetrzeć na grubej tarce. Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez i doprawić do smaku.