Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: papryka

środa, 16 stycznia 2019

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw, więc zapraszam na pikantną zupkę gulaszową.

 

Bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupka. Doskonałe danie jednogarnkowe na co dzień, ale także i od święta.

      SKŁADNIKI:

  • 60 dkg mięsa wieprzowego
  • 40 dkg pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa małego selera
  • woda lub bulion
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina chili
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy razem z papryką słodką i chili.

2. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na masełku z cebulą, na koniec dajemy czosnek i doprawiamy pieprzem i solą.

3. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę.

4. Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą kroimy w kostkę.

5. Do garnka dajemy podsmażone mięso, zalewamy wodą albo bulionem tak aby je przykryło i dusimy około godzinę. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, przecier pomidorowy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz kolorowe papryki i gotujemy jeszcze około 15 minut. Na sam koniec dajemy pomidory z puszki i zagotowujemy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Zupę podajemy z dowolnym pieczywem.

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 01 maja 2017

Pyszna sałatka dla wielbicieli małych uszek i różnych smacznych dodatków. Składniki można zmieniać wedle uznania.

Składniki:

1 opakowanie tortellini trójkolorowego z szynką

1 opakowanie tortellini z serem

1 słoik (500 ml) pieczarek marynowanych

2 czerwone cebule

1 puszka groszku

1 puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

sól

pieprz

majonez

natka pietruszki do dekoracji

 

1. Tortellini z szynką i z serem gotujemy według przepisu na opakowaniu.

 

2. Cebulę czerwoną i pieczarki marynowane kroimy w kostkę.

 

3. Kukurydzę i groszek z puszki odsączamy. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

4. Do sałatki dodajemy majonez wedle uznania, mieszamy, nakładamy do miseczki lub salaterki i dekorujemy natką pietruszki.

                         SMACZNEGO !

wtorek, 11 kwietnia 2017

Bardzo pyszna pieczeń z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :)

Idealna na Wielkanoc.

 

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z łopatki

1 papryka czerwona

1 cebula

7 jajek

4 łyżki bułki tartej

2 łyżki ostrej musztardy

papryka słodka

papryka ostra

oliwa z oliwek

sól

pieprz

tymianek

kminek

 

Wykonanie:

Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą.

Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną. Po wierzchu posypujemy tymiankiem i kminkiem. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50-60 minut.

 

 

                      SMACZNEGO !

wtorek, 02 października 2012

Bardzo lubie marynowaną paprykę, a że w tym roku pięknie mi obrodziła na ogrodzie, więc jej trochę zamarynowałam, będzie zapas na zimę.

Składniki:

2 kg czerwonej papryki

1 duża cebula

zalewa:

5 szkl wody

1 szkl octu

1 szkl cukru

2 łyżki soli

2 łyżki miodu prawdziwego

10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego Marsyl

10 ziarenek ziela angielskiego Marsyl

7 listków laurowych Marsyl

Wykonanie:

paprykę oczyścic pokroić na kawałki i dać do słoików, cebulę pokroić na plastry i wrzucić troszeczkę do każdego słoika.

Zagotować zalewę, wystudzić.

Letnią zalewą zalać słoiki i pasteryzować 10 minut.

Przyprawy Marsyl dodały papryce wyjątkowy smak:)





            

            

 



Tagi: papryka
23:03, bietka_5 , przetwory
Link Dodaj komentarz »