Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas rondel

Wpisy z tagiem: kawa

czwartek, 21 maja 2015

Jak wiecie bardzo lubię piec różne słodkości, a więc dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto makowo-orzechowe z masą kawową.

To ciasto jest trochę pracochłonne, ale połączenie maku, orzechów i kawy daje pyszny efekt końcowy.

Ciasto podałam na talerzyku Antonio z Porcelana Bogucice

 

Składniki:

Ciasto makowe:

30 dkg maku

30 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

4 jajka

10 dkg rodzynek

5 dkg skórki pomarańczowej

10 dkg orzechów siekanych

skórka z połowy cytryny

1 łyżka kawy prawdziwej mielonej

1,5 łyżeczki cynamonu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

10 dkg margaryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

 

Masa kawowa:

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

4 żółtka

2 łyżki kawy prawdziwej mielonej

30 dkg margaryny

 

Wkładka orzechowa:

4 jajka

10 dkg orzechów mielonych

1/2 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto makowe: mak zagotowujemy na mleku i mielimy przez maszynkę 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem, z cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy po łyżce maku i cały czas ucieramy, po utarciu dajemy wszystkie składniki, a na sam koniec ubitą pianę z 4 białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na dwie brytwanki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

2. Wkładka orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie orzechy i na koniec dajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę i żółtka gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzoną masę.

4. Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładką orzechową, smarujemy pozostałą masa kawową i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

 

 

 

 

                                  SMACZNEGO !

wtorek, 18 grudnia 2012

Dzisiaj podam wam przepis na pyszne ciacho orzechowe z masą kawową, które doskonale pasuje na każdą okazję:)



Składniki:

Ciasto orzechowe:

8 białek  

3 żółtka  

3/4 szklanki cukru

20 dkg orzechów włoskich     

10 dkg kokosu 

10 dkg rodzynek

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

   Masa kawowa:

3 jajka

35 dkg margaryny

1 szklanka cukru

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo będzie nam potrzebna :

1 puszka brzoskwiń

30 dkg delicji

2 galaretki brzoskwiniowe          

Wykonanie:

Ciasto orzechowe: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Połowę orzechów mielimy, a połowe kroimy, dodajemy do jajek wszystkie bakalie i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto dzielimy na połowę, dajemy  na dwie formy i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.      

    

Masa kawowa: kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w odrobinie wody, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze, również studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy stopniowo masę jajeczną i kawę.
Jedno ciasto orzechowe smarujemy 1/3 masy.                    

Na masę układamy delicje.                    

          

Na delicje nakładamy następne 1/3 masy i smarujemy.  

  

Na masę dajemy drugie ciasto orzechowe i smarujemy ostatnią częścią masy.    

Brzoskwinie osączamy i kroimy na kawałki i układamy na masie.                    

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącymi zalewamy brzoskwinie.                    

SMACZNEGO