Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większą moją pasją jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będą chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów.
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - dołącz do nas

Wpisy z tagiem: kokos

wtorek, 27 października 2015

Jak już wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne.

Dzisiaj będzie ciasto dla miłośników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubią masy czekoladowe.

 

 

                    Prince Polo

 

Składniki:

 

Biszkopt:

 

  • 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju

 

Wkładka z wafelkami

 

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 10 dkg kokosu
  • 20 dkg wafli w czekoladzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa

 

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35 dkg margaryny Palma

1. Pieczemy dwa biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, potem cukier. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy każdy biszkopt około 20 minut ( do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

2. Robimy wkładkę z wafelkami: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy zmielone orzechy, kokos oraz pokrojone drobno wafelki w czekoladzie, na sam koniec dajemy mąkę z proszkiem wszystko razem delikatnie mieszamy.

3. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko, cukier oraz połamaną gorzką czekoladę dajemy do garnka i zagotowujemy, niech to wszystko razem chwilę się pogotuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie ucieramy margarynę Palma , dodajemy po łyżce zimnej masy i cały czas ucieramy.

5. Przekładamy:

- na jeden biszkopt wykładamy połowę masy

- i ją rozsmarowujemy

- następnie dajemy wkładkę z wafelkami

- na wkładkę wykładamy pozostałą masę

-  i ją rozsmarowujemy

- przekładamy drugim biszkoptem

6. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

                       SMACZNEGO !

czwartek, 03 września 2015

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto, które było opublikowane w Życiu Podkarpackim w moim kąciku kulinarnym, ale niestety nie wszyscy mogą kupić tą gazetkę, więc podaję wam przepis.

Jest to pyszne ciasto, idealne dla miłośników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach.

           

              CIASTO RAFAELLO

 

Składniki:

Biszkopt ( zrobić takie dwa )
5 jajek   
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 białe czekolady
3 śmietany śnieżki
1 szklanka śmietany 30 %
1,5 szklanki mleka
20 dkg wiórek kokosowych
15 dkg margaryny Palmy

 

Wykonanie:

1. Biszkopt robimy podwójnie: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a następnie obie mąki, ocet i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka.

 

2. Czekolady łamiemy na kostki, dajemy do garnka razem z margaryną Palmą i rozpuszczamy, później do gorącego dodajemy śmietanę 30 % i energicznie mieszamy.

 

3. Śmietany śnieżki ubijamy w zimnym mleku, łączymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta). Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy.

 

4. Przekładamy drugim biszkoptem.

 

5. Smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem.

                      SMACZNEGO !

piątek, 28 listopada 2014

Dzisiaj zapraszam was na pyszne ciasto ananasowe, które ja bardzo lubię. Będzie idealne na święta.


 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto kokosowe:

4 białka

3/4 szklanki cukru

20 dkg wiórek kokosowych

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

puszka ananasów

1 budyń śmietankowy

4 łyżki cukru

1 łyżka mąki pszennej

25 dkg margaryny

4 żółtka

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: ananasy odlewamy, jeśli nie ma szklanki soku to dodajemy wody i zagotowujemy z cukrem. Budyń i mąkę rozrabiamy w trochę odlanym soku i wlewamy na kipiący sok, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

4. Ananasy kroimy w drobną kostkę.

5. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy zimny budyń

6. Do kremu wsypujemy ananasy i delikatnie mieszamy.

7. Na biszkopt wykładamy krem i go rozsmarowujemy.

8. Przekładamy plackiem kokosowym.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 07 lipca 2014

Pyszne ciasto, idealne na upalne dni, bo nie trzeba go przekładać :)


Składniki :

Ciasto ucierane:

6 żółtek

2 całe jajka

15 dkg cukru pudru

15 dkg margaryny

3 dkg smalcu

20 dkg mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

słoik wiśni drylowanych

garść rodzynek

orzechy mielone do posypania

 

Beza kokosowa:

6 białek

20 dkg cukru

20 dkg kokosu

 

1. Ciasto ucierane: margarynę ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.

3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około godziny.

 

 

 

 

 

                                  SMACZNEGO!

piątek, 11 kwietnia 2014
piątek, 24 stycznia 2014

Lubicie serniki? Bo ja bardzo, a do jednego z nich dodałam ptasie mleczko i serniki wyszedł rewelacyjny  i w smaku i w wyglądzie.

A więc zapraszam po przepis na ten pyszny serniczek :)

 

Sernik z ptasim mleczkiem

 


 

 

Składniki:

Placek kokosowy:

6 białek

20 dkg cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

10 dkg kokosu

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kakaowy:

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 kg sera białego twarogowego

1 szklanka cukru

6 żółtek

2 budynie śmietankowe na 3/4 litra

pół szklanki mleka

2 galaretki cytrynowe

pół szklanki wody

25 dkg margaryny

 

pół kg ptasiego mleczka

 

Wykonanie:

1. Placek kokosowy: białka ubijamy stopniowo dodajemy cukier, na koniec dajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystko razem mieszamy. Ciasto wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

 


2. Masa serowa: margarynę dajemy do rondla i rozpuszczamy, dodajemy ser, cukier, żółtka i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Dwa budynie śmietankowe rozpuszczamy w pół szklance mleka i dodajemy do sera, gotujemy aż zakipi. Zdejmujemy z ognia. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w pół szklance gorącej wody, mieszamy i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Odstawiamy masę serową do stężenia.

 


3. Jak masa serowa przestygnie i zacznie tężeć to przekładamy: dajemy placek kokosowy, wykładamy na niego połowę masy serowej.

 


4. Na masie serowej układamy ptasie mleczko.

 


5. Na ptasie mleczko wykładamy drugą część masy serowej.

 


6. Masę serową przykrywamy plackiem kakaowym.

 


7. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO!

poniedziałek, 18 listopada 2013

Pewnie już wiecie o tym, że ja bardzo lubię piec różne ciasta.

I do tego lubię łączyć różne smaki, tak jest i w tym cieście, gdzie występują trzy biszkopty: kakaowy, kokosowy i orzechowy, do tego dużo kremu, kiwi i ananasy i to wszystko zalane galaretką, po prostu niebo w gębie.

Dla mnie to ciasto jest pyszne i mam nadzieję, że jeżeli ktoś je zrobi to również będzie mu smakowało.

 

 

Ciasto kremowe z kiwi i ananasami

 

 

Składniki

Placek orzechowy:

5 jajek
10 dkg cukru
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Placek kakaowy:

5 jajek
10 dkg cukru
5 dkg mąki
3 dkg kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kokosowy:

6 białek
10 dkg cukru
20 dkg kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 dkg margaryny

 

Ponadto:

ananasy z puszki

5 kiwi

1 galaretka zielona

1 galaretka żółta

 

Sposób przygotowania

 

Placek orzechowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie bułkę tartą, orzechy oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180
stopni.

Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo
dodajemy cukier, potem żółtka, następnie kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Galaretkę żółtą i zieloną rozpuszczamy razem według przepisu na
opakowaniu i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i mieszamy aż zakipi, potem zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy 50 dkg margaryny  i łączymy z zimnym budyniem.

Przekładamy: troszeczkę kremu pozostawiamy na wierzch ciasta, a resztę kremu dzielimy na 4 części.

Placek kakaowy smarujemy jedną częścią kremu.





Układamy ananasy.



Ananasy smarujemy drugą częścią kremu.

Przykrywamy plackiem kokosowym.

Smarujemy trzecią częścią kremu.



 

Układamy kiwi pokrojone w plasterki (3 szt).

 

 

Smarujemy czwartą częścią kremu.

 

 

Przykrywamy plackiem orzechowym.

 

 

Smarujemy odłożonym kremem.

Układamy pozostałe ananasy i kiwi.

 

 

Zalewamy tężejącą galaretką.

 

 

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

 

                         SMACZNEGO!

wtorek, 14 maja 2013

Lubicie serniki? Bo ja bardzo i to pod każdą postacią :)

Dzisiaj przedstawiam wam przepis na "Sernik z kokosami"



Składniki:

Ciasto kruche:

30 dkg mąki pszennej

15 dkg margaryny

15 dkg cukru pudru

2 łyżki śmietany

3 żółtka


1 łyżeczka proszku do pieczenia



Ser:

1 kg sera białego

30 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 całe jajka

3 żółtka

pół szklanki oleju

1 szklanka mleka

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Piana z kokosem:

6 białek

3/4 szklanki cukru

20 dkg
kokosu

 

Wykonanie:

Ze składników na ciasto kruche miesimy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i
dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Ser mielimy dwa razy przez maszynkę. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy ser, olej i mleko, ucieramy na koniec dajemy
budyń i proszek do pieczenia.
Masę serową wlewamy na ciasto kruche i pieczemy 50 minut w temp. 180
stopni.

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy i wykładamy na podpieczony ser i pieczemy jeszcze 20 minut.

 

SMACZNEGO!

wtorek, 09 kwietnia 2013

Zostałam jedną z trzech finalistek konkursu na Top Testera cukru pudru trzcinowego Diamant.

Jeżeli macie ochotę na mnie zagłosować i wystawić swój komentarz, to przy okazji możecie wygrać nagrodę na najlepsze uzasadnienie swojego wyboru.

 

https://www.facebook.com/diamantowa.kuchnia/app_133696533402323

Żeby dodać komentarz to trzeba kliknąć na moje zdjęcie, wtedy pojawi się moja relacja z testowania, a na dole będzie Dodaj komentarz, serdecznie zapraszam do głosowania.

Relacja z testowania:

Od razu jak dostałam swoją paczuszkę z produktami do testowania to otworzyłam cukier puder trzcinowy Diamant i spróbowałam i zachwycił mnie od pierwszego dotyku językiem, jest słodziutki, pyszny, delikatny jak puch. Normalnie rozpływa się w ustach. Razem ze mną próbowały go moje córki i stwierdziły że jest pyszniutki i zaraz chciały pić z nim herbatkę, więc im zrobiłam i powiedziały, że jeszcze nigdy nie piły takiej pysznej herbatki i kazały kupować sobie taki cukier do herbaty i teraz opowiadają o nim koleżankom.

 

Właściwości produktu:

Cukier puder trzcinowy Diamant nie jest bielutki tylko jest troszeczkę przyciemniony, ale to w niczym nie przeszkadza, jest bardzo słodki, delikatny, puszysty, nie ma w nim żadnych grudek i rozpływa się w ustach.

 

Funkcjonalność opakowania:

Opakowanie jest bardzo praktyczne i funkcjonalne, ponieważ jeżeli nie zużyjemy od razu całego opakowania, to możemy go szczelnie zamknąć i nic z nim w środku się nie stanie, bo nie będzie dochodziło do niego powietrze.

 

Właściwości wypieków:

Wypieki z cukrem pudrem trzcinowym Diamant są bardzo pyszne, puszyste i wcale nie zmieniają koloru, chociaż cukier jest lekko brązowawy.


Testowany produkt moim zdaniem najlepiej sprawdza się w:

Testowałam cukier puder trzcinowy Diamant w wypiekach, w kremie i w polewie i chyba ciężko byłoby mi określić gdzie najlepiej się sprawdza, bo jest bardzo dobry do wszystkiego.

 

 

Nazwa przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto z wkładką bakaliową


Składniki przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto orzechowe:

- 4 jajka,

- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 10 dag orzechów mielonych,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Wkładka bakaliowa:

- 9 białek,

- 20 dag kokosu,

- 20 dag cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 2 gorzkie czekolady,

- sok z 1 cytryny,

- 10 dag rodzynek,

- 1 mały słoik wiśni drylowanych.


Krem:

- 1/2 litra mleka,

- budyń śmietankowy,

- 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 1 cukier waniliowy,

- 3 łyżki mąki pszennej,

- 5 żółtek,

- 1 margaryna.


Wykonanie przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto orzechowe: białka ubić dodać cukier puder trzcinowy Diamant, następnie żółtka, orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Przepis jest na 1 placek, trzeba zrobić podwójnie i dać do brytwanek o wielkości 23x38 cm i piec około 30 minut. Wkładka bakaliowa: ubić białka następnie dodać cukier puder trzcinowy Diamant, czekoladę pokrojoną w kostkę, rodzynki, kokos, sok z cytryny i wiśnie, lekko wymieszać, wylać na blachę 23x38 cm i piec około 40 minut. Krem: z pół litra odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem pudrem trzcinowym Diamant i cukrem waniliowym. W pół szklance mleka wymieszać mąkę, budyń i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Przekładać: ciasto orzechowe + połowa kremu + wkładka bakaliowa + druga połowa kremu + przykryć drugim ciastem orzechowym. Polać polewą i dowolnie udekorować.

 


Dodatkowe przepisy, w jakich testowałam produkt:

Mazurek Wielkanocny:

Składniki:

37 dkg maki pszennej 25 dkg margaryny 12 dkg cukru pudru Trzcinowego Diamant 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: marmolada jabłkowa do posmarowania ciasta.

Wykonanie:

Mąkę wysiekać na stolnicy razem z margaryną, dodać cukier puder trzcinowy Diamant, żółtka i proszek do pieczenia i zamiesić ciasto. Mniejszą połowę ciasta dajemy do lodówki na kruszynkę, a pozostałe ciasto rozwałkowujemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm. Wyłożone ciasto smarujemy marmoladą i na wierzch ścieramy ciasto z lodówki na grubej tarce. Pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni. Dekorujemy dowolnie.

Polewa:

Pół margaryny, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant, 2 łyżki kakao i 5 łyżek kwaśnej śmietany zagotować i wystudzić, dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wody i polewać ciasta.