Bardzo lubię gotować, ale jeszcze większ± moj± pasj± jest pieczenie różnych ciast i ciasteczek, dlatego na moim blogu będ± chyba jednak przeważały różnego rodzaju wypieki.Ale będę również opisywała różne testy produktów. Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu s± moj± własno¶ci±. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć! Odszukaj.com - przepisy kulinarne

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
myTaste.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków Kobieceinspiracje.pl - przepisy kulinarne TestMeToo - doł±cz do nas rondel

Wpisy z tagiem: kokos

wtorek, 01 maja 2018

Smaczne ciasto kakaowo-kokosowe oraz biszkoptowe przełożone mas± z batoników Ikar .

Idealne poł±czenie smaków.

                  Składniki:

       Ciasto kakaowe:

  • 25 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka
  • 25 dkg m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Ciasto kokosowe:

  • 4 białka
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

      Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka m±ki
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

       Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 3 batony Ikar
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki spirytusu

 

1. Robimy ciasto kakaowe: do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, kakao i to wszystko zagotowujemy, jak chwilę pokipi, to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonego dajemy: żółtka, m±kę, proszek i mieszamy.

2. Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy. Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedn± i potem przekrawamy).

3. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

4. Robimy krem: z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim m±kę pszenn±, ziemniaczan± i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy.

Masę dzielimy na dwie czę¶ci, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus. Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami.

5. Rozsmarowujemy.

6. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, wodę, olej i m±kę wymieszan± z proszkiem, delikatnie mieszamy i pieczemy w brytfance o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.

7. Na biszkopt dajemy masę biał± i rozsmarowujemy.

8. Przekładamy drugim plackiem kakaowo-kokosowym.

                          SMACZNEGO !

wtorek, 06 lutego 2018

Bardzo smaczne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać. Idealne dla smakoszy kokosu i rodzynek.

         Składniki:

  •  Ciasto ucierane :
  • 25 dkg margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  •  Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dkg rodzynek

 

  •  Masa kokosowa:
  • 20 dkg kokosu
  • 12 dkg margaryny
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru

 

1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i na sam koniec ubit± pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci, do jednej dodajemy kakao i dajemy j± na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia.

2. Masło, kokos, mleko i cukier zagotowujemy i rozsmarowujemy na cie¶cie kakaowym.

3. Masę kokosow± posypujemy rodzynkami.

4. Po rodzynkach rozsmarowujemy ciasto białe. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

5. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Bardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładk± bakaliow±, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wi¶nie.

Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy.


 

  • Składniki:

  • Ciasto orzechowe :
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki m±ki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Wkładka bakaliowa:
  • 9 białek
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg kokosu
  • 1 gorzka czekolada
  • 10 dkg rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 mały słoik wi¶ni kandyzowanych drylowanych

 

  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki m±ki pszennej
  • 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 30 dkg margaryny

 

1. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, m±kę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy.


2. Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3. Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojon± w kostkę, kokos, rodzynki, wi¶nie i sok z cytryny, lekko mieszamy.

4. Wykładamy na brytwankę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

5. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.

6. Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie maki i żółtka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i ł±czymy z zimnym budyniem.

Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie czę¶ci i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliow±, smarujemy drug± czę¶ci± kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym.

7. Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie.

 

                                 SMACZNEGO !

poniedziałek, 27 listopada 2017

Babka pyszna i kolorowa, któr± bardzo lubi± moje dzieci.

 

Składniki:

14 jajek

2 szklanki cukru

4 szklanki m±ki pszennej

1,5 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki kokosu

1 kisiel czerwony 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem olej i m±kę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 4 czę¶ci.

Do jednej dodajemy 14 żółtek, do drugiej kakao, do trzeciej kokos, a do czwartej kisiel czerwony (na kolor dałam odrobinkę barwnika czerwonego ).

Brytwankę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na spód rozsmarowujemy ciasto z żółtkami, na ciasto żółte kupkami dajemy pozostałe trzy ciasta kolorowe: białe, br±zowe i czerwone.

Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

              

                                SMACZNEGO !

wtorek, 27 paĽdziernika 2015

Jak już wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne.

Dzisiaj będzie ciasto dla miło¶ników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubi± masy czekoladowe.

 

 

                    Prince Polo

 

Składniki:

 

Biszkopt:

 

  • 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 szklanki m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju

 

Wkładka z wafelkami

 

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 10 dkg kokosu
  • 20 dkg wafli w czekoladzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej

 

Masa

 

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35 dkg margaryny Palma

1. Pieczemy dwa biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, potem cukier. Następnie dodajemy m±kę z proszkiem, wodę i olej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy każdy biszkopt około 20 minut ( do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

2. Robimy wkładkę z wafelkami: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy zmielone orzechy, kokos oraz pokrojone drobno wafelki w czekoladzie, na sam koniec dajemy m±kę z proszkiem wszystko razem delikatnie mieszamy.

3. Ciasto wykładamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

4. Robimy masę: mleko, cukier oraz połaman± gorzk± czekoladę dajemy do garnka i zagotowujemy, niech to wszystko razem chwilę się pogotuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie ucieramy margarynę Palma , dodajemy po łyżce zimnej masy i cały czas ucieramy.

5. Przekładamy:

- na jeden biszkopt wykładamy połowę masy

- i j± rozsmarowujemy

- następnie dajemy wkładkę z wafelkami

- na wkładkę wykładamy pozostał± masę

-  i j± rozsmarowujemy

- przekładamy drugim biszkoptem

6. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

                       SMACZNEGO !

czwartek, 03 wrze¶nia 2015

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto, które było opublikowane w Życiu Podkarpackim w moim k±ciku kulinarnym, ale niestety nie wszyscy mog± kupić t± gazetkę, więc podaję wam przepis.

Jest to pyszne ciasto, idealne dla miło¶ników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach.

           

              CIASTO RAFAELLO

 

Składniki:

Biszkopt ( zrobić takie dwa )
5 jajek   
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 białe czekolady
3 ¶mietany ¶nieżki
1 szklanka ¶mietany 30 %
1,5 szklanki mleka
20 dkg wiórek kokosowych
15 dkg margaryny Palmy

 

Wykonanie:

1. Biszkopt robimy podwójnie: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a następnie obie m±ki, ocet i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka.

 

2. Czekolady łamiemy na kostki, dajemy do garnka razem z margaryn± Palm± i rozpuszczamy, póĽniej do gor±cego dodajemy ¶mietanę 30 % i energicznie mieszamy.

 

3. ¦mietany ¶nieżki ubijamy w zimnym mleku, ł±czymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta). Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy.

 

4. Przekładamy drugim biszkoptem.

 

5. Smarujemy pozostał± mas± i posypujemy kokosem.

                      SMACZNEGO !

pi±tek, 28 listopada 2014

Dzisiaj zapraszam was na pyszne ciasto ananasowe, które ja bardzo lubię. Będzie idealne na ¶więta.


 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki m±ki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto kokosowe:

4 białka

3/4 szklanki cukru

20 dkg wiórek kokosowych

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

puszka ananasów

1 budyń ¶mietankowy

4 łyżki cukru

1 łyżka m±ki pszennej

25 dkg margaryny

4 żółtka

 

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy m±kę wymieszan± z proszkiem i lekko mieszamy. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos i na koniec m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: ananasy odlewamy, je¶li nie ma szklanki soku to dodajemy wody i zagotowujemy z cukrem. Budyń i m±kę rozrabiamy w trochę odlanym soku i wlewamy na kipi±cy sok, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

4. Ananasy kroimy w drobn± kostkę.

5. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy zimny budyń

6. Do kremu wsypujemy ananasy i delikatnie mieszamy.

7. Na biszkopt wykładamy krem i go rozsmarowujemy.

8. Przekładamy plackiem kokosowym.

 

 

 

 

 

                            SMACZNEGO !

poniedziałek, 07 lipca 2014

Pyszne ciasto, idealne na upalne dni, bo nie trzeba go przekładać :)


Składniki :

Ciasto ucierane:

6 żółtek

2 całe jajka

15 dkg cukru pudru

15 dkg margaryny

3 dkg smalcu

20 dkg m±ki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

słoik wi¶ni drylowanych

gar¶ć rodzynek

orzechy mielone do posypania

 

Beza kokosowa:

6 białek

20 dkg cukru

20 dkg kokosu

 

1. Ciasto ucierane: margarynę ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy m±kę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Na cie¶cie układamy wi¶nie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.

3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wi¶niach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około godziny.

 

 

 

 

 

                                  SMACZNEGO!

pi±tek, 11 kwietnia 2014
pi±tek, 24 stycznia 2014

Lubicie serniki? Bo ja bardzo, a do jednego z nich dodałam ptasie mleczko i serniki wyszedł rewelacyjny  i w smaku i w wygl±dzie.

A więc zapraszam po przepis na ten pyszny serniczek :)

 

Sernik z ptasim mleczkiem

 


 

 

Składniki:

Placek kokosowy:

6 białek

20 dkg cukru

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 łyżki m±ki pszennej

10 dkg kokosu

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kakaowy:

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 kg sera białego twarogowego

1 szklanka cukru

6 żółtek

2 budynie ¶mietankowe na 3/4 litra

pół szklanki mleka

2 galaretki cytrynowe

pół szklanki wody

25 dkg margaryny

 

pół kg ptasiego mleczka

 

Wykonanie:

1. Placek kokosowy: białka ubijamy stopniowo dodajemy cukier, na koniec dajemy m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystko razem mieszamy. Ciasto wlewamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

 


2. Masa serowa: margarynę dajemy do rondla i rozpuszczamy, dodajemy ser, cukier, żółtka i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Dwa budynie ¶mietankowe rozpuszczamy w pół szklance mleka i dodajemy do sera, gotujemy aż zakipi. Zdejmujemy z ognia. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w pół szklance gor±cej wody, mieszamy i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Odstawiamy masę serow± do stężenia.

 


3. Jak masa serowa przestygnie i zacznie tężeć to przekładamy: dajemy placek kokosowy, wykładamy na niego połowę masy serowej.

 


4. Na masie serowej układamy ptasie mleczko.

 


5. Na ptasie mleczko wykładamy drug± czę¶ć masy serowej.

 


6. Masę serow± przykrywamy plackiem kakaowym.

 


7. Polewamy polew± i dowolnie dekorujemy.

 

 

 

 

                            SMACZNEGO!

poniedziałek, 18 listopada 2013

Pewnie już wiecie o tym, że ja bardzo lubię piec różne ciasta.

I do tego lubię ł±czyć różne smaki, tak jest i w tym cie¶cie, gdzie występuj± trzy biszkopty: kakaowy, kokosowy i orzechowy, do tego dużo kremu, kiwi i ananasy i to wszystko zalane galaretk±, po prostu niebo w gębie.

Dla mnie to ciasto jest pyszne i mam nadzieję, że jeżeli kto¶ je zrobi to również będzie mu smakowało.

 

 

Ciasto kremowe z kiwi i ananasami

 

 

Składniki

Placek orzechowy:

5 jajek
10 dkg cukru
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Placek kakaowy:

5 jajek
10 dkg cukru
5 dkg m±ki
3 dkg kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Placek kokosowy:

6 białek
10 dkg cukru
20 dkg kokosu
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
50 dkg margaryny

 

Ponadto:

ananasy z puszki

5 kiwi

1 galaretka zielona

1 galaretka żółta

 

Sposób przygotowania

 

Placek orzechowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie bułkę tart±, orzechy oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180
stopni.

Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywn± pianę, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kokos, m±kę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo
dodajemy cukier, potem żółtka, następnie kakao, m±kę i proszek do pieczenia mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Galaretkę żółt± i zielon± rozpuszczamy razem według przepisu na
opakowaniu i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim obie m±ki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na kipi±ce mleko wlewamy powstały budyń i mieszamy aż zakipi, potem zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy 50 dkg margaryny  i ł±czymy z zimnym budyniem.

Przekładamy: troszeczkę kremu pozostawiamy na wierzch ciasta, a resztę kremu dzielimy na 4 czę¶ci.

Placek kakaowy smarujemy jedn± czę¶ci± kremu.





Układamy ananasy.



Ananasy smarujemy drug± czę¶ci± kremu.

Przykrywamy plackiem kokosowym.

Smarujemy trzeci± czę¶ci± kremu.



 

Układamy kiwi pokrojone w plasterki (3 szt).

 

 

Smarujemy czwart± czę¶ci± kremu.

 

 

Przykrywamy plackiem orzechowym.

 

 

Smarujemy odłożonym kremem.

Układamy pozostałe ananasy i kiwi.

 

 

Zalewamy tężej±c± galaretk±.

 

 

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

 

                         SMACZNEGO!

wtorek, 14 maja 2013

Lubicie serniki? Bo ja bardzo i to pod każd± postaci± :)

Dzisiaj przedstawiam wam przepis na "Sernik z kokosami"



Składniki:

Ciasto kruche:

30 dkg m±ki pszennej

15 dkg margaryny

15 dkg cukru pudru

2 łyżki ¶mietany

3 żółtka


1 łyżeczka proszku do pieczenia



Ser:

1 kg sera białego

30 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 całe jajka

3 żółtka

pół szklanki oleju

1 szklanka mleka

1 budyń ¶mietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Piana z kokosem:

6 białek

3/4 szklanki cukru

20 dkg
kokosu

 

Wykonanie:

Ze składników na ciasto kruche miesimy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i
dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Ser mielimy dwa razy przez maszynkę. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy ser, olej i mleko, ucieramy na koniec dajemy
budyń i proszek do pieczenia.
Masę serow± wlewamy na ciasto kruche i pieczemy 50 minut w temp. 180
stopni.

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy i wykładamy na podpieczony ser i pieczemy jeszcze 20 minut.

 

SMACZNEGO!

wtorek, 09 kwietnia 2013

Zostałam jedn± z trzech finalistek konkursu na Top Testera cukru pudru trzcinowego Diamant.

Jeżeli macie ochotę na mnie zagłosować i wystawić swój komentarz, to przy okazji możecie wygrać nagrodę na najlepsze uzasadnienie swojego wyboru.

 

https://www.facebook.com/diamantowa.kuchnia/app_133696533402323

Żeby dodać komentarz to trzeba klikn±ć na moje zdjęcie, wtedy pojawi się moja relacja z testowania, a na dole będzie Dodaj komentarz, serdecznie zapraszam do głosowania.

Relacja z testowania:

Od razu jak dostałam swoj± paczuszkę z produktami do testowania to otworzyłam cukier puder trzcinowy Diamant i spróbowałam i zachwycił mnie od pierwszego dotyku językiem, jest słodziutki, pyszny, delikatny jak puch. Normalnie rozpływa się w ustach. Razem ze mn± próbowały go moje córki i stwierdziły że jest pyszniutki i zaraz chciały pić z nim herbatkę, więc im zrobiłam i powiedziały, że jeszcze nigdy nie piły takiej pysznej herbatki i kazały kupować sobie taki cukier do herbaty i teraz opowiadaj± o nim koleżankom.

 

Wła¶ciwo¶ci produktu:

Cukier puder trzcinowy Diamant nie jest bielutki tylko jest troszeczkę przyciemniony, ale to w niczym nie przeszkadza, jest bardzo słodki, delikatny, puszysty, nie ma w nim żadnych grudek i rozpływa się w ustach.

 

Funkcjonalno¶ć opakowania:

Opakowanie jest bardzo praktyczne i funkcjonalne, ponieważ jeżeli nie zużyjemy od razu całego opakowania, to możemy go szczelnie zamkn±ć i nic z nim w ¶rodku się nie stanie, bo nie będzie dochodziło do niego powietrze.

 

Wła¶ciwo¶ci wypieków:

Wypieki z cukrem pudrem trzcinowym Diamant s± bardzo pyszne, puszyste i wcale nie zmieniaj± koloru, chociaż cukier jest lekko br±zowawy.


Testowany produkt moim zdaniem najlepiej sprawdza się w:

Testowałam cukier puder trzcinowy Diamant w wypiekach, w kremie i w polewie i chyba ciężko byłoby mi okre¶lić gdzie najlepiej się sprawdza, bo jest bardzo dobry do wszystkiego.

 

 

Nazwa przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto z wkładk± bakaliow±


Składniki przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto orzechowe:

- 4 jajka,

- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 10 dag orzechów mielonych,

- 2 łyżki m±ki pszennej,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Wkładka bakaliowa:

- 9 białek,

- 20 dag kokosu,

- 20 dag cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 2 gorzkie czekolady,

- sok z 1 cytryny,

- 10 dag rodzynek,

- 1 mały słoik wi¶ni drylowanych.


Krem:

- 1/2 litra mleka,

- budyń ¶mietankowy,

- 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant,

- 1 cukier waniliowy,

- 3 łyżki m±ki pszennej,

- 5 żółtek,

- 1 margaryna.


Wykonanie przepisu zgłoszeniowego:

Ciasto orzechowe: białka ubić dodać cukier puder trzcinowy Diamant, następnie żółtka, orzechy i m±kę wymieszan± z proszkiem. Przepis jest na 1 placek, trzeba zrobić podwójnie i dać do brytwanek o wielko¶ci 23x38 cm i piec około 30 minut. Wkładka bakaliowa: ubić białka następnie dodać cukier puder trzcinowy Diamant, czekoladę pokrojon± w kostkę, rodzynki, kokos, sok z cytryny i wi¶nie, lekko wymieszać, wylać na blachę 23x38 cm i piec około 40 minut. Krem: z pół litra odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem pudrem trzcinowym Diamant i cukrem waniliowym. W pół szklance mleka wymieszać m±kę, budyń i żółtka, wlać na gotuj±ce się mleko. Zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć i poł±czyć z zimnym kremem. Przekładać: ciasto orzechowe + połowa kremu + wkładka bakaliowa + druga połowa kremu + przykryć drugim ciastem orzechowym. Polać polew± i dowolnie udekorować.

 


Dodatkowe przepisy, w jakich testowałam produkt:

Mazurek Wielkanocny:

Składniki:

37 dkg maki pszennej 25 dkg margaryny 12 dkg cukru pudru Trzcinowego Diamant 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: marmolada jabłkowa do posmarowania ciasta.

Wykonanie:

M±kę wysiekać na stolnicy razem z margaryn±, dodać cukier puder trzcinowy Diamant, żółtka i proszek do pieczenia i zamiesić ciasto. Mniejsz± połowę ciasta dajemy do lodówki na kruszynkę, a pozostałe ciasto rozwałkowujemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm. Wyłożone ciasto smarujemy marmolad± i na wierzch ¶cieramy ciasto z lodówki na grubej tarce. Pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni. Dekorujemy dowolnie.

Polewa:

Pół margaryny, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant, 2 łyżki kakao i 5 łyżek kwa¶nej ¶mietany zagotować i wystudzić, dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wody i polewać ciasta.